Linkovi

Moskva: Putin optužuje Kijev za ''odsijecanje'' istočne Ukrajine


U godišnjem televizijskom gostovanju uživo gdje mu je omogućeno da izravno komunicira sa svojim narodom, ruski je predsjednik ponovno porekao da se u Ukrajini bore ruski vojnici te rekao da Zapad pokušava držati Rusiju pod kontrolom sankcijama.

Promatrači događaja u Kremlju kažu da su pitanja u godišnjoj televizijskoj emisiji, postavljana predsjedniku Putinu uživo, bila unaprijed provjerena. Ali, na samom početku emisije, gospodina Putina su pitali postoje li u Ukrajini ruski vojnici koji se tamo bore.

''Govorim vam iskreno i jasno: u Ukrajini nema ruskih vojnika,'' izjavio je ruski predsjednik.

Njegov odrešit odgovor usmjeren je na uvjeravanje zabrinute javnosti, kaže Cristian Nitoiu sa Sveučilišta London School of Economics:

''U posljednje vrijeme vidimo sve više slika ruskih vojnika kako se vraćaju u lijesovima, ili slika ranjenih, koji se liječe u tajnim bolnicama. Rusko društvo postaje sve više svjesno te činjenice. A Putin zna da je to sve teže sakriti.''

Predsjednik Putin optužio je vladu u Kijevu da je namjerno odsjekla regiju Donbas na istoku Ukrajine. Također, on se vratio na temu o kojoj je već govorio u nekoliko navrata:

''Ja ne pravim razliku između Ukrajinaca i Rusa. Ja mislim da su oni jedan narod.''

To je dio iste ponavljane priče iz Kremlja, kaže Nicholas Redman iz Međunarodnog instituta za strateške studije:

''On je zapravo usporedio izbor ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka s nenasilnim udarom - za razliku od nasilnog kojim je svrgnut Yanukovič. Stoga postoji još puno toga što je uznemirujuće o stavovima Rusije prema Ukrajini i o ruskim namjerama.''

Koncept predsjednika Putina o jednom narodu u Rusiji i Ukrajini također potvrđuje njegovu vanjsku politiku, kaže Cristian Nitoiu:

''Ako su svi Ukrajinci Rusi, onda Rusija ima konkretan motiv da bude angažirana u Ukrajini.''

Ruska ekonomija je u lošem stanju zbog pada cijena nafte i sankcija nametnutih od Sjedinjenih država i Europske unije. Gospodin Putin je rekao da je cilj tih mjera da se Rusiju drži podalje:

''Nije realno da očekujemo uklanjanje sankcija, jer su one postpuno političke prirode.''

Predsjednik Putin kritizirao je Sjedinjene države što ne tretiraju Rusiju kao jednakog partnera. Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest na to je odgovorio:

''Istina je i da utjecajne svjetske sile imaju određena očekivanja. Jedno od tih očekivanja je da se poštuju granice suverenih država.''

Općenito, gospodin Putin je pokušao hodati na tankom ledu, kaže Nicholas Redman:

''S jedne strane, on tvrdi da je Rusija zemlja pod opsadom, zemlja pod sankcijama. A Ukrajina je zemlja pod fašističkom diktaturom koja ustvari uzima naredbe od Sjedinjenih država. Ali, s druge strane, mi čekamo da se naši partneri urazume i nismo spremni da nas se uvuče u Hladni rat.''

Iako je bilo jasnih poruka za glavne gradove Zapada, analitičari ističu da je većina četverosatne izravne TV emisije bila rezervirana za ruske građane - što je rezultiralo odobrenjem popularnosti predsjednika od preko 80 posto.

Moskva: Putin optužuje Kijev za ''odsijecanje'' istočne Ukrajine
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

XS
SM
MD
LG