Linkovi

Volodia Bubela, mali junak iz Ukrajine


Devetogodišnji dječak, nakon intenzivnog liječenja u Sjedinjenim državama zbog po život opasnih opeklina, vratio se u svoju domovinu.

Devetogodišnji Volodia Bubela pokazuje dvojicu svojih najdražih plišanih medvjedića. Zovu se Edik i Superman.

''Edik ne voli ići s nama u bolnicu,'' kaže dječak.

No, Volodia može biti ponosan na Supermana. On je već počeo učiti kako pomagati ljudima:

''Superman obično sjedi doma, ali uči kako spašavati ljude u nevolji,'' dodaje ovaj mladi pacijent.

I sam Volodia je bio spašen, ali nisu ga spasili super-heroji, već liječnici iz bolnice za djecu Shriners. Volodiji je trebala njihova pomoć nakon požara, koji se dogodio prošlog maja. Pohrlili su da mu pomognu, iako su mislili da su njegove šanse da preživi iznimno male. Kirurg Philip Chang kaže da je 75 posto Volodijina tijela bilo prekriveno opeklinama:

''Bio je u krajnje kritičnom stanju. Došao je s brojnim infekcijama koje su bile opasne po život. Ostao je u našem odjelu za pacijente s opekotinama više od šest mjeseci i trebalo mu je skoro 30 operacija prije nego što smo mu mogli prekriti rane vlastitom kožom.''

Doktor Gennadiy Fuzaylov rođen je u Uzbekistanu, ali se školovao u Sjedinjenim državama. On je pokrenuo evakuaciju Volodie u Boston i kaže da, kad je dječak stigao, jedino mjesto na tijelu koje mu nije bilo spaljeno bio je njegov nos:

''Kad bih ga posjećivao, dotakao bih mu nos prstima, a on bi otvorio oči. Uvijek je tražio da zovu Gennadiya - mene - kako bi ga netko došao pozdraviti. Ja bi mu stisnuo nos i 'rekao:' 'bzzzzzzz.'''

Dr. Fuzaylov kaže da čak i on u nekim momentima nije vjerovao da će dječak preživjeti. Međutim, Vododia im je pokazao da ne namjerava odustati.

''Trebali bi klonirati gene ovog djeteta! Ukrajinu bi trebalo izgraditi mladima poput njega, jer su Volodijini geni od željeza. On je nevjerojatan dečko! Otporan je kao Olovni Vojnik. Jako me impresionirala njegova otpornost. Kad s njim razgovarate, vidjet ćete da, iako je mali, djeluje kao vrlo snažna odrasla osoba,'' dodaje doktor Gennadiy.

Nakon mjeseci provedenih u odjelu za opekline, Volodia ponovno uči voziti bicikl. Njegova fizioterapeutkinja Aimee Chiasson kaže da je smješak djeteta koje se vratilo u život najbolja nagrada za nju:

''Kad je došao ovdje, nije bio u stanju raditi ništa samostalno. A sada može hodati, može se sam hraniti i raditi više-manje sve što treba.''

Volodia će se morati vratiti u bolnicu Shriners zbog barem još nekoliko operacija. Ali za sada, liječnici smatraju da je za njega važno da ide kući, kako bi vidio svoju obitelj i prijatelje.

Volodia Bubela, mali junak iz Ukrajine
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

XS
SM
MD
LG