Linkovi

Washington, DC: Mali helikopter sletio na travnjak Capitola


Ovaj incident tek je jedan u nizu kršenja sigurnosnih propisa na posjedima u vlasništvu američke vlade. Spuštanjem žirokoptera prekršena je zona zabrane letenja.

Poštanski službenik Doug Hughes unaprijed je isplanirao ovaj krakti let na niskoj visini, snimivši čak i video kako bi predstavio svoju neobičnu misiju.

''Sa sobom ću imati 535 pisama, u kutijama pričvršćenim na opremu za slijetanje. Svako će pismo biti adresirano na svakog pojedinog člana Kongresa,'' pojašnjava Doug Hughes.

Pismima će pozvati zakonodavce da promijene zakone o financiranju izbora. Hughes kaže da želi potaknuti milijune Amerikanaca na akciju protiv onoga što on i mnogi drugi smatraju da je moć utjecaja novca na politiku.

Policija je uhapsila Hughesa ubrzo nakon što je sletio. Jedan svjedok rekao je za Glas Amerike da su počinitelju stavili lisice i odveli ga:

''Da se malo našalim - radi se o kormilu poštanske službe, čiji je simbol bio na njegovom kormilu - on je time jasno najavio smisao svoje specijalne pošiljke. A sada policija odnosi specijalnu pošiljku ravno u zatvor.''

Hughes je u svom videu uvjerio javnost da ne želi nikoga povrijediti. Ali i da je skoro odustao od svoje lude ideje, dok nije zaključio da ne želi ostarjeti u sistemu u kojem je, kako kaže, korumpiranost sve veća.

O tome je prije svoje misije razgovarao s novinarom Tampa Bay Timesa Benom Motgomeryjem u Tampa Bayu na Floridi. On pojašnjava:

''Prije otprilike godinu dana, nazvao me jedan čovjek i rekao: 'Namjeravam počiniti građanski neposluh. Nitko pritom neće biti povrijeđen. Dugo i pomno sam razmišljao o tome i promislio na kakav ću egzibicijski način skrenuti pažnju na reformu financiranja izbornih kampanja.'''

Usprkos ranim upozorenjima, vlasti u Washingtonu nisu bile spremne za ovo slijetanje, kao ni tada prisutni turisti.

''On se odjednom svtorio, malo se ljuljao pri slijetanju na travnjak, policija je odmah nahrnula na njega, odjednom su se čule sirene i nastao je veliki metež,'' kaže Elizabeth Evans, turist i svjedok ovog incidenta.

Ovaj je incident samo jedan u nizu uznemirujućih incidenata koji su se dogodili u blizini službenih vladinih zgrada u Washingtonu. U subotu, jedan se muškarac usmrtio oružjem nedaleko od zgrade Kongresa, kad je šetalište National Mall bilo puno turista koji su došli posjetiti Festival trešnjinih cvjetova.

Prošlog oktobra, jedan je muškarac preskočio ogradu Bijele kuće, pretrčao preko travnjaka i ušao u kuću predsjednika prije nego što je bio uhićen. Zbog ovog incidenta, direktorica američke Tajne službe podnijela je ostavku.

Washington, DC: Mali helikopter sletio na travnjak Capitola
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

XS
SM
MD
LG