Linkovi

John Kerry: Angažmanom s Kubom, SAD krenule s politikom transformacije


Američki državni sekretar John Kerry i kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodríguez na marginama regionalnog summita u Panama Cityju, Panama, 10. april 2015.
Američki državni sekretar John Kerry i kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodríguez na marginama regionalnog summita u Panama Cityju, Panama, 10. april 2015.

Ovo je državni sekretar izjavio nakon subotnjeg sastanka bez presedana predsjednika Obame i njegovog kubanskog kolege, Raula Castra, na marginama regionalnog summita. Kerry kaže da će američka administracija uskoro odlučiti hoće li Kubu ukloniti s popisa država koje sponzoriraju terorizam.

U nedjeljnim televizijskim intervjuima, državni sekretar Kerry je rekao da trenutna američka politika diplomatske izolacije i ekonomskih sankcija, uspostavljenih kratko nakon što je Fidel Castro preuzeo vlast, 1959., "nije dala rezultate koje su ljudi željeli:"

"Čvrsto vjerujemo da, s početkom angažmana, s početkom većih putovanja, većom sposobnošću kretanja, posjeta, da će rasti i razmjena ideja i prilika, da će sam kubanski narod imati veću priliku za slobodu izražavanja, za razmjenu gledišta, i da će to tokom vremena dovesti do promjena. Negdje je trebalo početi i predsjednik je hrabro odlučio promijeniti politiku koja nije funkcionirala."

Kerry kaže da će transformacija početi polagano, prvo s diplomatskim odnosima, a potom sa procesom normalizacije.

Subotnji susret predsjednika Obame i kubanskog lidera Raula Castra, prvi je izravni kontakt lidera dviju zemalja u više desetljeća.

"Mislim da smo sada u poziciji da krenemo putem koji vodi u budućnost, i da ostavimo iza sebe neke okolnosti prošlosti koje su toliko otežale mogućnost za naše zemlje da međusobno komuniciraju," izjavio je predsjednik Barack Obama.

Raul Castro je američkom predsjedniku rekao da je spreman raspravljati o čitavom nizu spornih pitanja, uključujući ljudska prava i slobodu štampe:

"Već ranije smo nekim našim američkim prijateljima izrazili da smo spremni razgovarati o svemu, o tome i mnogim drugim stvarima u vezi Kube i u vezi Sjedinjenih Država. Mislim da to možemo učiniti."

Kubanski lider je također pozdravio najavu predsjednika Obame da će uskoro odlučiti hoće li ukloniti Kubu sa popisa država sponzora terorizma.

No, američki senator Robert Menendez, iz Senatskog odbora za vanjsku politiku, kaže da nova politika ima fundamentalni problem: Washington daje Havani sve što ona želi, a za uzvrat ne dobija ništa što koristi kubanskom narodu. On je posebno naveo slučaj osuđene ubojice Joanne Chesimard, koja je iz američkog zatvora pobjegla na Kubu 1977., i tamo zatražila azil:

"Realnost je da se Kubu makne s popisa državnih sponzora terorizma, a imamo slučaj žene koja je ubila policajca u New Jerseyu i na FBI-jevom je popisu 10 najtraženijih terorista, imamo Kubu koja je prekršila sankcije Vijeća sigurnosti UN-a protiv Sjeverne Koreje šaljući joj oružje, i, nedavno, pošiljku oružja - koju su presrele kolumbijske vlasti - namijenjenu najvjerojatnije pobunjenicima pokreta FARC. Kuba daje utočište izvan Španjolske baskijskim teroristima ETA-e, kao i cijelom nizu drugih bjegunaca. Čini mi se da se takvu zemlju ne uklanja sa terorističkog popisa."

S druge strane, na ulicama Havane, neki građani su jako zadovoljni da dvije strane konačno razgovaraju.

"Trebali su to učiniti već odavno. Svi Kubanci se nadaju da će doći do poboljšanja odnosa sa Amerikom jer smo bliski susjedi," rekla je Isabel Parada, stanovnica Havane.

Kuba je tražila da bude maknuta sa popisa sponzora terorizma već tokom pregovora o obnovi punih diplomatskih veza.

John Kerry: Angažmanom s Kubom, SAD krenule s politikom transformacije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

XS
SM
MD
LG