Linkovi

Ukrajina: Suprotstavljene strane koriste dronove koje su sami izradili


Iz podzemnog bunkera, ukrajinski vojnik promatra snimke učinjene kamerom drona, kako bi nadgledao strateški put koji vodi do aerodroma u rukama pobunjenika u Donjetsku u Ukrajini.
Iz podzemnog bunkera, ukrajinski vojnik promatra snimke učinjene kamerom drona, kako bi nadgledao strateški put koji vodi do aerodroma u rukama pobunjenika u Donjetsku u Ukrajini.

Otkad je počeo sukob u Ukrajini, i proruski pobunjenici i ukrajinske snage uvelike se oslanjaju na bespilotne letjelice kao jedino sredstvo za nadgledanje neprijatelja.

I ukrajinska vojska i proruske pobunjeničke snage koriste dronove koje su sami izradili. Bez pristupa satelitskim slikama i modernoj vojnoj tehnologiji, sve što imaju je osnovna oprema poput ove. Muškarac u uniformi koji se predstavio kao Duke, sastavio je prvi volonterski tim koji izrađuje dronove u Ukrajini kao dio provladine bojne DNIPRO-1.

''Ovaj dron smo sami izradili, ali on funkcionira i izvodi stvarne borbene misije. Mi u Dnipru koji izrađujemo dronove mislimo da smo možda najbolji graditelji dronova u zemlji. Naše dronove od sada će koristiti čitava vojska i jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova,'' rekao je Duke.

Ovaj tim koristi svoje dronove za prikupljanje obavještajnih informacija s okupiranih neprijateljskih teritorija. Današnja misija drona Dnipra-1 je pronaći lokacije s teškim naoružanjem, što će omogućiti ukrajinskim snagama da ciljaju pozicije koje bi mogle biti skrivene. Ali rizik rušenja drona je velik. Tim prati dron putem GPS satelitske navigacije tijekom leta nad pozicijama gdje se nalaze separatisti.

Slike koje je prikupio Dnipro-1 prikazuju gomilu vojnih tenkova u blizini aerodroma pod kontrolom pobunjenika u Donjetsku. Duke kaže da viđaju brojna vojna vozila na liniji fronte:

''Ima ih puno. Ne na desetine, nego stotine. I puno vojnih vozila. Zbog čega ta koncentracija vojnih vozila, ne znam. Čak i deset posto onog što vidimo tamo bilo bi im dovoljno za obranu.''

Ukrajinska vojska tvrdi da su prošli tjedan njeni dronovi snimili preko 300 borbenih i oklopnih vozila u Donjetsku. Ukrajina, kažu članovi tima, šalje prikupljene slike europskoj Organizaciji za sigurnost i suradnju, koja nadgleda primirje postignuto u februaru u Minsku.

Američki predsjednik Barack Obama odlučio je ne opskrbiti Ukrajinu ubojitom vojnom opremom, ali je potpisao ugovor o slanju neubojite vojne pomoći Ukrajini, u vrijednosti od 75 milijuna dolara.

Duke se slaže da pomoć u obliku smrtonosnog oružja nije potrebna u ovom ratu:

''Treba li nam moderno oružje od stranih partnera? Osobno mislim da ne. Treba nam moderna tehnologija. Imamo puno tehničkih stručnjaka poput mene i mojih kolega, ali nam treba moderna tehnologija kako bi otkrili neprijateljske dronove, kao i pozicije s kojih lansiraju protunapade.''

U međuvremenu, dok se ta odluka ne donese, oni izgrađuju vlastite špijunske avione na daljinsko upravljanje i obučavaju nove timove u drugim bojnama da drže oko na crti bojišnice.

Ukrajina: Suprotstavljene snage koriste dronove koje su sami izradili
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

XS
SM
MD
LG