Linkovi

Saudijska Arabija traži dodatnu pomoć za akciju u Jemenu


Saudijski čelnici pozivaju Pakistan da podrži sunitsku koaliciju koja izvodi zračne napade u Jemenu. To je zahtjev koji bi mogao nagovijestiti širenje vojnih napora protiv pobunjenih Hutija. Istovremeno, Saudijcima stiže dodatna podrška iz Sjedinjenih država.

Zračni napadi nad Jemenom nisu učinili dovoljno da umire očajničku situaciju na terenu.

''Tražimo od koalicijskih snaga da pokrenu ofenzivu na terenu u Jemenu, jer smo suočeni s katastrofom. Nasumce nam bombardiraju kuće, imamo samo ovo lako oružje, a municije nam ponestaje,'' rekao je Fawwaz Al Yafil, koji se bori protiv Hutija.

Ali pješadijski napad protiv Huti pobunjenika mogao bi prouzročiti više problema nego što bi ih riješio. Jedan američki dužnosnik izjavio je za Glas Amerike da bi u tom slučaju Saudijci vodili - kako je rekao - ''tešku bitku'' protiv dobro obučenih snaga i da su toga svjesni.

Da li će biti snaga za pješadijski napad ovisi sada djelomično o saudijskom zahtjevu od Pakistana za opskrbom aviona, brodova i vojnika.

''Pakistan je obećao da će braniti teritorijalni integritet Saudijske Arabije, i ako zatreba, Pakistan će to obećanje ispuniti,'' izjavio je Khawaja Muhammad Asif, pakistanski ministar obrane.

Neki pakistanski zakonodavci, međutim, u to nisu sigurni. Jedan od njih je Maulana Ameer Zaman, član Parlamenta, iz stranke Jamiat-Ulema-e-Islam:

''Ukoliko se sveta mjesta u Saudijskoj Arabiji nađu pod prijetnjom, svatko će prionuti borbi, uključujući vojsku i civile. Ali kad se radi o Jemenu, Pakistan bi morao ostati neutralan u tom ratu.''

Saudijskim snagama već pristiže obavještajna i logistička pomoć iz Sjedinjenih država, koje su spremne i puniti saudijske avione gorivom tijekom leta.

''Glavni cilj ove vojne akcije je osigurati da se zaraćene strane vrate dijalogu,'' izjavila je glasnogovornica State Departmenta Marie Harf.

Ali, što dulje proces vraćanja dijalogu traje, to opasnost raste...opasnost od povećane podrške Irana Hutima, kao i od terorističke skupine koja prijeti napadima na Sjedinjene države i druge mete na Zapadu. Radi se o al-Qaidi na Arapskom poluotoku - koja, prema jednom američkom dužnosniku, iskorištava kaos u Jemenu da bi pridobila još veću podršku.

Saudijska Arabija traži dodatnu pomoć za akciju u Jemenu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

XS
SM
MD
LG