Linkovi

U Los Angelesu otvorena džamija isključivo za žene


Edina Lekovic
Edina Lekovic

Ova Američka džamija za žene izazvala je novu raspravu o poziciji žena u islamu.

Jednom mjesečno, muslimanske žene sastaju se u ovoj zgradi kako bi iskusile nešto posve jedinstveno u Sjedinjenim Državama.

''Ovdje sam došla prije dva mjeseca. Okružena ženama svih rasa i etničkih grupa, osjećala sam se vrlo osnaženom,'' kaže vjernicaTanzila Ahmed.

Za razliku od većine tradicionalnih džamija, u kojima su muškarci i žene odvojeni , Džamija za žene namijenjena je isključivo ženama i vode ju žene. Na otvorenju džamije džuma namaz održala je Edina Leković, Amerikanka crnogorskog porijekla:

''Kad sam se angažirala oko ove džamije, osjećala sam povezanost sa ženama u publici i shvatila da smo sve mi žene tu iz istog razloga - jer se želimo ponovno povezati sa svojom vjerom ili poduzeti sljedeći korak u našoj vjeri i učiniti to malo drugačije.''

Malo drugačije, jer neke žene kažu da su uvijek osjećale kao da ne pripadaju tradicionalnim džamijama.

''U džamiji u koju sam odlazila kao dijete, uvijek bi nas ugurali u stražnju sobu. Nismo smjele biti u istom prostoru u kojem se služila molitva. Ono što me osnažilo u tome bila je činjenica da nisam morala razmišljati o svemu tome, o patrijarhalnim načelima kojih se inače moram pridržavati kad idem u džamiju,'' dodaje Tanzila Ahmed.

Džamija za žene nema propisani kodeks odijevanja. Žene se mole u multireligijskom prostoru u kojem se također održavaju jevrejski i kršćanski događaji. Osnivateljica M. Hasna Maznavi kaže da je to bio razlog što je za džamiju odabrala baš tu zgradu:

''Ono što mene uvijek inspirira je zlatno doba islama. To je bilo vrijeme kad su muslimani, jevreji i kršćani međusobno surađivali.''

Međutim, ne smatraju svi da je džamija za žene neophodna.

Islamski vjeroučitelji kažu da, iako je prihvaćeno da žene vode molitvu među ženama, nisu sigurni da bi to trebalo uključivati i skraćenu podnevnu molitvu ili namaz petkom. Rasprava o ulozi žena u islamu nije ništa novo, kaže Brie Loskota na Sveučilištu Južne Kalifornije:

''Džamija za žene nije izoliran slučaj. Ograničena i mala uloga žena u mnogim muslimanskim institucijama pod kritikama je već desetljećima, posebice kad su u pitanju muslimanske žene takozvane Generacije X, kao i one rođene oko na prijelazu stoljeća.''

Brie Loskota kaže da je Džamija za žene odgovor na takve kritike, s karakteristikama koje su jedinstveno američke.

''Postoji veliki fokus na međuvjerski dijalog. Kao i na pluralizam i postojanje u pluralnom kontekstu. Postoji veliki fokus na raznolikosti,'' kaže Brie Loskota.

A za žene u džamiji, fokus na duhovnosti.

U Los Angelesu otvorena džamija isključivo za žene
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

XS
SM
MD
LG