Linkovi

Krhka granica između vjerske slobode i građanskih prava


Krhka granica između vjerske slobode i građanskih prava
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Lokalni zakonodavci u američkoj saveznoj državi Indiani izazvali su kontroverzu u cijeloj zemlji usvojivši zakon za koji kritičari kažu da mu je cilj dozvoliti diskriminaciju protiv homoseksualnih osoba. Kako izvješćuje Jerome Socolovsky, kontroverza proizlazi iz različitih pogleda na vjersku slobodu u Americi.

U zadnjih desetak godina, u Americi je došlo do ogromne promjene u stavovima javnosti, tako da sada dvije trećine saveznih država dozvoljavaju brakove istospolnih osoba.

Fokus javne rasprave se prebacio na vjersku slobodu, kaže Sarah Posner, iz online časopisa Religion Dispatches.

"To proizlazi dijelom iz toga što protivnici istospolnog braka shvaćaju trend kojim ide pitanje jednakopravnosti braka, pa traže načine da - njihovim riječima! - zadrže svoja vjerska uvjerenja i njihovo prakticiranje suočeni s promjenom kulture."

Protivnici su uglavnom konzervativni kršćani koji se pozivaju na zakon usvojen sa ciljem zaštite rituala američkih Indijanaca koji uključuje jednu psihedeličnu biljku.

Drugi, međutim, kažu da je Indiana promijenila zakon o vjerskoj slobodi kako bi biznisi mogli odbiti služiti homoseksualne parove.

Guverner Indiane, Mike Pence, kaže da to nije točno:

"Očito postoji krivo razumijevanje, konfuzija i kriva karakterizacija ovog zakona."

Washingtonska odvjetnica Kristina Arriaga kaže da aktivisti homoseksualne zajednice izmišljaju mogućnost diskriminacije kako bi diskreditirali verziju Zakona o vjerskim slobodama koju je usvojila Indiana.

"Nije bilo nijedne instance, nigdje, u zadnje 22 godine da je dano izuzeće jednom anti-diskriminacijskom zakonu temeljenom na Zakonu o vjerskim slobodama."

Ali, kontroverza oko Indiane pokazuje da vjerska sloboda može značiti razne stvari.

Konzervativci, poput Arriage, kažu da se radi o prakticiranju vlastite vjere bilo gdje.

"Trebali bi moći živjeti u skladu sa svojim najdubljim uvjerenjima bilo kod kuće ili na poslu. Ne samo petkom, subotom i nedjeljom, nego i srijedom!"

Drugi je pogled da bi ponekad ljudi trebali biti zaštićeni od religije, kaže Posner.

"Liberali su ZA jaku zaštitu vjerskih sloboda kada se na nju nasrće djelovanjem vlade. Ali, nisu za proširenje takve zaštite kada ona ima negativne posljedice po treće strane."

Vrhovni sud će uskoro razmatrati mogu li vlade saveznih država zabraniti istospolne brakove. Ako presudi da ne mogu, linija između vjerske slobode jedne osobe i građanskih prava druge osobe mogla bi biti još teža za definiranje.

XS
SM
MD
LG