Linkovi

Nova opservatorija gama zraka gleda u daleki svemir i u Sunce


Nova opservatorija gama zraka gleda u daleki svemir i u Sunce
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Američki i meksički naučnici su završili izgradnju najvećeg u svijetu opservatorija gama zraka, smještenog visoko, u središtu meksičkih planina Sierra Negra. Ogroman niz opservatorijskih detektora, baziranih na vodi, uskoro će početi otkrivati tajne crnih rupa i supernova.

Ekstremni kozmički događaji, poput eksplozija zvijezda, pulsara ili crnih rupa, emitiraju masovne količine visoko-nabijenih čestica, nazvanih gama zrake, koje, pod određenim uvjetima, mogu putovati brže od brzine svjetlosti.

Naučnici kažu da su te zrake toliko snažne da neke mogu biti zamijećene kad dolaze sa udaljenosti i do 10 milijardi svjetlosnih godina.

Jordan Goodman je profesor fizike na Univerzitetu Maryland. "To je svjetlost koja nam pokazuje odakle u univerzumu dolaze čestice sa najvećom energijom. Naša je ideja da nam ovaj opservatorij pruži široki pogled na nebo u spektru najveće energije."

Kada kozmičke gama zrake pogode medij poput vode, one stvore plavičasti odsjaj nazvan Čerenkova magnetska radijacija, odsjaj koji se vidi i u jezgrama nuklearnih reaktora.

Tri stotine hermetički zatvorenih tankova s vodom sadrže senzore koji zamijete i zabilježe Čerenkovu radijaciju. Mjereći kut i intenzitet kojim gama zrake pogode senzore, naučnici mogu izračunati odakle su one došle.

Goodman kaže da će, uz proučavanje dalekog svemira, nova opservatorija također proučavati i našu vlastitu zvijezdu.

"Ova metoda je neuobičajena jer, kako je rekao netko jučer na konferenciji, 'trebali bismo pogledati gama zrake iz našeg Sunca'. Nitko tko koristi teleskop ne može gledati u Sunce, ali mi možemo jer ne gledamo dnevnu svjetlost nego gama zrake."

Lokacija za opservatoriju, na dnu jednog ugaslog vulkana u centralnom dijelu Meksika, odabrana je zbog svojih pogodnih vremenskih prilika. Nakon deset godina, opservatorija će biti razmontirana i njen će okoliš biti vraćen u originalno stanje.

Nova opservatorija gama zraka gleda u daleki svemir i u Sunce
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

XS
SM
MD
LG