Linkovi

Colorado: Posao malih poduzetnika cvjeta nakon legalizacije marihuane


Čak i najžešće pristalice legalizacije marihuane nisu bili spremni za veliki uspjeh ove rekreacijske droge, ostvaren na maloprodajnom tržištu u Coloradu.

Tko god je rekao da novac ne raste na drvetu, nikad nije prodavao marihuanu. Odjel za provedbu zakona vezanih uz marihuanu izračunao je da je, u prvoj godini otkako je regulirana, prodano 17 tona marihuane, a kombinirana prodaja proizvoda vezanih uz ovu biljku dostigla je skoro 700 milijuna dolara.

''Ostvaren je ogroman rast molbi za maloprodajne dozvole. Na početku prošle godine imali smo 81-no ovlašteno poduzeće za maloprodaju, a na kraju čak 833,'' kaže Ron Kammerzell iz Upravnog odjela za prihode države Colorado.

Jedna od prvih dozvola odobrenih nakon što je Colorado dopustio prodaju marihuane u medicinske svrhe 2010.-e godine, izdana je Bobu Eschinou. On je, zajedno sa svojim bratom, osnovao kompaniju Medically Correct - Medicinski ispravno - koja proizvodi Incredibles, poznate čokolade koje sadrže jestivu marihuanu. Njih dvojica nisu mogli ni zamisliti koliko posla će im ova biljka donijeti.

''Mislim da se ovo što je Colorado učinio više nikad neće ponoviti. Mislim da nikad više nećemo imati ovakvu priliku, gdje dvojica muškaraca dobiju ovakvu dozvolu i s 10 tisuća dolara izgrade kompaniju vrijednu nekoliko milijuna dolara,'' kaže Bob Eschino.

Otkad je prošle godine Colorado legalizirao marihuanu za rekreacijske upotrebe, prodaja je dostigla 313 milijuna dolara, prema podacima državne porezne uprave. Uz to, pacijenti koji marihuanu koriste u medicinske svrhe, kupili su proizvode u vrijednosti od 386 milijuna dolara.

Te su brojke privukle pažnju ambicioznih poduzetnika i stvorile nove industrije, od pekara s pecivom koje sadrži marihuanu do cvjećarni koje pupoljke marihuane koriste u svojim buketima, i obiteljskih hotela gdje gosti svakog jutra, uz šalicu svježe kuhane kave, mogu uživati i u posebno okrepljujućem soju marihuane, Sativa-i.

I privatni studio LoDo za masažu i jogu pronašao je nove poslovne prilike iz nove unosne kulture Colorada, odbacivši tradiciju i davši novo značenje riječi ''lebdenje.'' Tokom terapeutskih masaža, ovaj studio koristi ulja i losione koji sadrže marihuanu. Direktorica Alexi Atkins kaže da na taj način klijenti osjete korisnost medicinske marihuane bez njenog psihoaktivnog učinka:

''Mislili smo da će nam prva godina biti spora, nismo očekivali ovakvu eksploziju od posla! Umjesto da smo polagano rasli, trudeći se da dobijemo svaku pojedinu mušteriju, odjednom su svi saznali za nas i htjeli probati naš tretman. Dolazi nam i dosta turista jer je želja za kušanjem marihuane u Denver donijela i priliv turizma.''

Ali ne dolaze samo turisti u Colorado. Tu su i poduzetnici, koje je privukao miris uspjeha i - ozakonjene marihuane.

Colorado: Posao malih poduzetnika cvjeta nakon legalizacije marihuane
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

XS
SM
MD
LG