Linkovi

Kako će rezultat izraelskih izbora utjecati na američko-izraelske odnose?


Različita gledišta o ključnim pitanjima, poput pregovora o iranskom nuklearnom programu i zaustavljenim mirovnim pregovorima, dovela su do povećanih napetosti između dvije vlade. Analitičari imaju miješana mišljenja o tome hoće li izbori donijeti promjenu u tom smislu.

Dok izraelski premijer Benjamin Netanyahu uživa u izbornoj pobjedi svoje stranke, mnogi se pitaju kako će njegova pobjeda utjecati na američko-izraelske odnose.

Između dvije zemlje vladaju sve veće napetosti o već dugo zaustavljenom bliskoistočnom mirovnom procesu...

A nedavni emocionalno nabijen govor gospodina Netanyahua pred Kongresom protiv sporazuma s Iranom o nuklearnom programu, te njegove izjave početkom ovog tjedna da neće biti Palestinske države dok je on na vlasti, već su imale određeni odjek.

''Smatram da, tko god napravi korak ka uspostavljanju Palestinske države ili se namjerava povući iz spornog teritorija, da će on ustupiti taj teritorij upravo za terorističke napade islamskih radikala protiv Izraela,'' izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Novinar: ''Ali, ako ste vi premijer, Palestinske države neće biti?''

''Točno,'' potvrdio je izraelski premijer.

Za vrijeme glasanja u utorak, američko Državno tajništvo zauzelo je neutralan stav, rekavši da Washington očekuje nastavak suradnje s Izraelom, bez obzira na ishod izbora. Jen Psaki, glasnogovornica Državnog tajništva, izjavila je:

''Mi se radujemo suradnji s novom izraelskom vladom, što uključuje suradnju o našem zajedničkom sporazumu o miru i sigurnosti na Bliskom istoku.''

Ali, čak i da glasanje dovede do promjene u izraelskom vodstvu, ono vjerojatno neće utjecati na sveopću klimu američko-izraelskih odnosa, tvrdi analitičar za Bliski istok, Emanuele Ottelenghi:

''Veliki dio postojećih tenzija između Washingtona i Jeruzalema pripisuje se političkim neslaganjima neovisnim o tome tko je na vlasti. Bez obzira radi li se o iranskom ili palestinskom pitanju, o Siriji ili širim regionalnim pitanjima, razilaženja u mišljenjima će ostati nepromijenjena.''

Osobni odnosi i osobni stil gospodina Netanyahua mogli bi i dalje biti problematični za Sjedinjene države, kaže analitičar Neri Zilber:

''Ono što se može vidjeti u odnosima s predsjednikom Obamom, čak i s palestinskim predsjednikom Abbasom, je da gospodin Netanyahu ne njeguje punim duhom profesionalne i bliske odnose koji su često neophodni za izgradnju povjerenja.''

Usprkos razlikama, Neri Zilber očekuje nastavak američkog inzistiranja na njihovim prioritetima u Izraelu:

''Možemo očekivati povećano inzistiranje američke administracije po pitanju palestinskog mirovnog procesa. Drugim riječima, osobito s obzirom na nedavne Netanyahove izjave, Sjedinjene države će vjerojatno predstaviti njihovu vlastitu ideju o tome kako bi ispregovaran konačni tekst sporazuma trebao izgledati, sviđalo se to Netanyahu-u i izraelskoj vladi ili ne.''

Gospodin Netanyahu kaže da namjerava oformiti koalicijsku vladu u sljedećih dva do tri tjedna. To će biti njegov četvrti mandat u funkciji premijera.

Kako će rezultat izraelskih izbora utjecati na američko-izraelske odnose?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

XS
SM
MD
LG