Linkovi

Hrvatska: Besplatna aplikacija Math App pomaže u učenju matematike


Otkad je, krajem prošle godine, hrvatski kompjuterski genij Damir Sabol razvio aplikaciju za rješavanje jednadžbi, ''skinuli'' su je milijuni ljudi, uključujući učitelje, roditelje i djecu.

Školarci obično mogu računati na svoje roditelje kad im treba pomoć u kontroli domaće zadaće. Ali, kako đaci rastu i njihovi zadaci postaju sve složeniji, nisu svi roditelji u mogućnosti pomoći. Međutim, postoji drugo rješenje, barem u slučaju matematike: jedan hrvatski kompjuterski genij razvio je aplikaciju za rješavanje jednadžbi.

Programer i poduzetnik Damir Sabol izradio je aplikaciju koja koristi kameru pametnog telefona za skeniranje matematičkih jednadžbi i slanje rezultata za svega nekoliko sekundi. Zapravo, aplikacija zvana PhotoMath čini puno više od toga, kaže on:

''Dakle, učenici mogu u knjizi provjeriti rezultate, izračunati, dobiti brzo rezultat, vidjeti da li su nešto dobro napravili, ali mogu dobiti i sve korake rješavanja matematičkih zadataka. Dakle, nije pitanje samo rješenja, nego je stvar u postupku rješavanja zadataka. Mi, dakle, radimo cijeli postupak korak po korak i još objašnjavamo što se radi. Tako da netko tko je sam sa knjigom, tko gleda u knjigu i ne zna što bi napravio, naša mu aplikacija može u puno slučajeva pomoći.''

PhotoMath je predstavljen prošlog oktobra na kompjuterskom sajmu u Londonu. Damir Sabol kaže da je otada njegova besplatna aplikacija ''skinuta'' više od 11 milijuna puta.

''Nama se javljaju, recimo, mame koje kažu 'evo, sad konačno mogu svojoj djeci pomoći rješavati zadatke...' Javljaju nam se učitelji koji kažu 'evo, cijeli razred koristi aplikaciju...'''

U međuvremenu, ovaj izumitelj radi na nadogradnji te uspješne aplikacije:

''Sad ćemo izdati novu verziju. Prvo ide van android, koji je puno veće tržište. Očekujemo da je to neki sljedeći element rasta, ali ne samo to, nego i očekujemo da nova verzija podržava znatno šire gradivo matematike, i vjerujemo da će to biti puno interesantnije i korisnije korisnicima i očekujemo i zbog toga daljnji rast broja korisnika.''

Kompanija Damira Sabola, MicroBLINK, probila se 2012.-e godine, s tehnologijom za skeniranje PhotoPay, za korištenje u mobilnom bankarstvu, koja skenira račune i omogućava trenutačno plaćanje. Damir Sabol kaže da ne žali što je učinio aplikaciju PhotoMath besplatnom, jer je ona omogućila njegovoj kompaniji da izgradi ogromnu bazu podataka. Osim toga, njegov projekt privukao je važne obrazovne institucije.

''Oni vide da je naša tehnologija nešto što stvarno funkcionira u edukaciji i da je to nešto što djeca žele i vide tu veliki potencijal. Mi mislimo da je to stvarno veliki potencijal,'' rekao je Damir Sabol.

A tako misle i učenici koji radije koriste elektronske naprave nego knjige.

Hrvatska: Besplatna aplikacija Math App pomaže u učenju matematike
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

XS
SM
MD
LG