Linkovi

Palestinci: Ima li šanse za oživljavanje mirovnih pregovora?


Palestinci su pomno pratili parlamentarne izbore u Izraelu ne bi li vidjeli znakove političke promjene koji bi mogli oživjeti mirovne pregovore i dovesti do stvaranja Palestinske države. U svom javnom obraćanju večer prije izbora, izraelski premijer Benjamin Netanyahu jasno je rekao da neće dozvoliti stvaranje takve države ako bude ponovno izabran.

Izraelski premijer jasno je u ponedjeljak rekao da nikada neće dozvoliti izraelsko povlačenje s okupiranih palestinskih teritorija:

''Smatram da će svatko tko napravi korak ka osnivanju Palestinske države ili se namjerava povući s tog teritorija, samo prepustiti taj teritorij za napade radikalnih islamskih terorista protiv Izraela - a to je ovdje istinska stvarnost posljednjih nekoliko godina. Oni koji to ne razumiju drže svoje glave u pijesku.''

Gospodin Netanyahu pozvao je glasače da podrže njegovu stranku Likud, ističući da bi njegovi suparnici Tzipi Livni i Isaac Herzog bili slabi vođe koji bi posustali pod međunarodnim pritiskom da povrate Izrael na granice iz 1967. godine.

Herzog smatra da bi Izrael trebao pregovarati s Palestincima:

''Ako pogledamo na političku kartu, govorimo o pripajanju velikih blokova nastambi lociranih izvan zelene linije, kao što je Gush Etzion. Što se mene tiče, Gush Etzion je važan koliko i Tel Aviv. Ali, da bi postigli pobjedu za cionizam, s osiguranim granicama i Gush Etzionom unutar njih, moramo prionuti diplomatskom potezu s Palestincima, razmijeniti zemlju i priznati tu činjenicu.''

Palestinci na Zapadnoj obali i u Gazi pomno prate izraelsko glasanje, uz mješavinu nade i očaja.

''Izraelski će narod glasanjem odlučiti tko će ih voditi. Njihova je odgovornost da izaberu politički program koji će biti dobar za izraelsko društvo, a jedini program koji bi to bio je onaj koji će se zalagati za mir s Palestincima,'' izjavio je Mohamed Madani, iz Glavnog odbora Fataha.

Jedan dužnosnik Palestinske oslobodilačke organizacije rekao je da desničarke stranke u Izraelu ne žele mir.

''Mislim da komentari premijera Netanyahua pokazuju strategiju desnice i krajnje desnice koja želi spriječiti uspostavu Palestinske države poduzimajući korake na terenu, poput nastavka gradnji naselja. Daljnja naseljavanja spriječit će pregovore o Jeruzalemu i ukinuti mogućnost uspostavljanja neovisne Palestinske države,'' smatra Wasel Abu Youssef iz Ramallahe.

Neki Palestinci smatraju da ne igra razliku tko će pobijediti na izborima u Izraelu. Abu Tamer, stanovnik Gaze, je rekao:

''Nije mi stalo tko će pobijediti, važno je da to bude netko tko razumije što znači čovječnost i što znači mir i zaštita građana, kako izraelskih, tako i arapskih.''

Američki državni tajnik John Kerry neumorno radi na oživljavanju mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca. On je izjavio da je dvo-državno rješenje jedini put ka okončanju bliskoistočnog sukoba.

XS
SM
MD
LG