Linkovi

Među znanstvenim postignućima američkih srednjoškolaca mogući i lijekovi protiv raznih bolesti


Neki od najbistrijih srednjoškolaca u Sjedinjenim Državama pokazali su svoja rekordna postignuća u matematici i znanstvenom istraživanju na godišnjem natjecanju Intel Science Talent. Među njihovim izumima bila je oprema za vađenje krvne slike putem smart telefona te računalo koje otkriva moguće nove lijekove za određene bolesti.

Bolesti poput raka, tuberkuloze i ebole usmrćuju milijune ljudi svake godine. Kombiniranjem kompjuterske tehnologije i biokemije, 17-ogodišnja Anvita Gupta otkrila je nove lijekove za borbu protiv tih bolesti. Kako bi postigla da kompjuter traži potencijalne lijekove, koristila se jednom inovativnom tehnikom i osvojila treće mjesto na ovom natjecanju, odnosno 35 tisuća dolara.

''Zapravo, pronašla sam četiri nova lijeka protiv tuberkuloze. To su prirodni spojevi pronađeni i izdvojeni iz jednog oceana blizu Kine,'' kaže Anvita Gupta.

Istraživanje lijeka protiv raka kože počelo je kao osobna misija za Emily Ashkin, nakon što je njenoj majci dijagnosticirana upravo ta bolest. Emily se koristila još neispitanim pristupom korištenja stanica vlastitog imunološkog sustava, takozvanih T-stanica, protiv melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

''Otkrila sam kako učiniti da T-stanice što lakše prepoznaju stanice raka pri liječenju kemoterapijom, koristeći lijekove za manipulaciju stanica raka, za njihovo usporavanje i oslabljivanje, tako da ih T-stanice mogu što lakše prepoznati i uništiti,'' pojašnjava Emily.

Rano otkrivanje malarije može spasiti brojne živote. Pametni telefon koji otkriva parazite, uzročnike malarije i ostalih krvnih bolesti, mogli bi biti vrlo korisni u budućnosti, osobito u zemljama u razvoju. Tanay Tandon izradio je jeftinu mikroskopsku leću koja se može pričvrstiti na kameru pametnog telefona. Fotografije uzoraka krvi pacijenata služe liječnicima u ruralnim regijama kao alat za brzo otkrivanje parazita.

''Ovaj sam izum namijenio za ruralne krajeve, gdje postoji jako visoka stopa smrtnosti od tog parazita jer ovakve bolesti često budu neotkrivene,'' kaže Tanay.

Najmodernija tehnologija pomaže ovim srednjoškolcima da postignu stvarni znanstveni napredak, kaže Wendy Hawkins, izvršni direktor Zaklade Intel, koja je pokrovitelj ovog natjecanja:

''Većina ovih učenika bavi se radom koji je toliko sofisticiran da odgovara istraživanjima koja se provode na višim godinama studija.''

Takvim se smatra i rad Dhaivata Pandyje. On vjeruje da je pronašao način da poveća raspoloživi kapacitet na velikim kompjuterskim mrežama, uključujući internet, čije je korištenje u porastu svugdje u svijetu:

''Moramo pronaći način da koristimo infrastrukturu koja bi podržavala sve nove korisnike i sve nove informacije. Stoga moramo riješiti problem povećanja kapaciteta kako bi održali brzine koje internet trenutno pruža.''

Ovogodišnji natjecatelji pridružili su se prijašnjima koji su nakon svojih uspjeha na ovom natjecanju uvelike pridonijeli postignućima na polju matematike i znanosti te osvojili još prestižnije nagrade - uključujući i Nobelovu.

Među znanstvenim postignućima američkih srednjoškolaca mogući i lijekovi protiv raznih bolesti
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

XS
SM
MD
LG