Linkovi

Obama obilježio godišnjicu marša za građanska prava u Selmi


Predsjednik Barack Obama obilježio je 50. godišnjicu dva marša od Selme do Montogomeryja, posvećena pravu crnaca na glasanje, pozivom Amerikancima da zajedno rade da bi zemlja bila bolja.

Priznavši da utrka za jednake prilike "još nije dobijena", Obama, prvi crnački predsjednik SAD, rekao je hiljadama ljudi, okupljenih u Selmi, u saveznoj državi Alabami, da odbacuje primjedbe da se ništa nije promijenilo.

Godišnjica je došla u vrijeme kad se SAD muče sa obnovljenim rasnim napetostima zbog načina na koji policija tretira crnce. Većina pažnje je usmjerena na gradić Ferguson, u Missouriju, gdje je policajac bijelac ubio nenaoružanog crnačkog tinejđera Michaela Browna u augustu, prošle godine, nakon rasprave na ulici.

U novembru, burni prosvjedi su izbili u Fergusonu i širom zemlje nakon što je velika porota odbacila ikakvu krivnju policajca koji je ubio Browna. Prosvjede su još pojačali drugi incidenti, uključujući u New Yorku smrt jednog crnca, kojega su policajci ugušili prejakim stiskom na grlo i prsa.

No, Obama je rekao da ovotjedni izvještaj Ministarstva pravosuđa, u kojemu se zaključuje da je policija u Fergusona rutinski kršila prava crnačkih građana, nije izbrisao napredak čitave zemlje.

"Ono što se dogodilo u Fergusonu možda nije jedinstveno, ali više nije niti endemično, više nije sankcionirano zakonima ili običajima, a prije pokreta za građanska prava crnaca, to je zasigurno bilo," rekao je Obama. On je pozvao Amerikance svih rasa da pokušaju osigurati da američki sustav zakona "služi svima, a ne samo nekima".

Godine 1965., 7. marta, policija je brutalno napala prosvjednike koji su pokušali marširati od Selme do Montgomeryja u znak podrške pravu glasa za sve rase. Dva tjedna nakon tog dana, zapamćenog kao "krvava nedjelja", velečasni Martin Luther King Jr. predvodio je drugi, uspješni marš od Selme do Montgomeryja. Te su demonstracije na koncu dovele do usvajanja Zakona o glasačkom pravu, nekoliko mjeseci kasnije, kojim se zabranjuje diskriminacija na osnovu rase.

Hiljade ljudi su u Selmi dočekale predsjednika Obamu i prvu damu Michelle Obamu. Skupu su prisustvovali i prethodni predsjednik George W. Bush i bivša prva dama Laura Bush.

XS
SM
MD
LG