Linkovi

Bitka za Tikrit: iranske snage ''preuzimaju'' iračke?


Bitka za Tikrit između militanata Islamske države s jedne strane, i iračke vojske i šiitskih boraca s druge, izazvala je dva nova problema: uloga Irana u ovom sukobu i strahovanje da će sektaške razlike postati još dublje.

Dani borbe na području oko Tikrita urodili su polaganim napretkom protiv militanata Islamske države koji taj grad drže pod opsadom od prošlog juna.

''Naše jedinice napreduju po planu, iako postoje brojne bombe koje su militanti Islamske države postavili kao prepreku našem napredovanju,'' izjavio je general pukovnik iračke vojske, Abdul Amir al-Zaidi.

Neprijatelj je isti, ali ova borba protiv militanata je drugačija. Bez podrške Sjedinjenih država iz zraka, a na terenu, Iranci pomažu šiitskim paravojnim snagama.

Saudijski premijer Saud al-Faisal u četvrtak je rekao da je situacija u Tikritu savršen primjer onog čega su se zemlje Perzijskog zaljeva plašile: iranskog ''preuzimanja'' iračkih snaga.

Još nešto čega su se bojali: sektaškog nasilja. Sunitski lideri tvrde da im iračka vlada ne pruža očekivanu podršku.

''Vlada ne radi ništa za sunitska plemena, dok podršku šalje šiitskim paravojnim snagama koje dolaze s raznih strana kako bi raščistile područja koja su okupirali militanti Islamske države. A sunitska plemena nemaju oružje,'' kaže Veliki irački muftija, šeik Abdul Mahdi al-Sumaidaie.

''Već smo bili na putu sektaštva u Iraku i važno je da iračka vlada ne pođe ponovno tim putem,'' komentira Ashton Carter, američki ministar obrane.

U Washingtonu, među vojnim liderima raste oprez.

''Pomno promatramo situaciju, a ako ona postane izgovor za etničko čišćenje, nastat će problem za našu kampanju koju ćemo onda morati prilagoditi,'' rekao je general Martin Dempsey, načelnik Združenog stožera.

Oni koji vode borbu šalju dvosmislene poruke. Irački premijer Haider al-Abadi, koji ima podršku Sjedinjenih država, pozvao je na zaštitu civila, ali je i izjavio: ''Nema neutralnosti u borbi protiv ISIS-a.''

Zagovaratelji ljudskih prava poput Joea Storka kažu da bi se ta izjava mogla iskoristiti da se opravda nasilje:

''Još nedavno svjedočili smo užasnim djelima ovih paravojnih snaga nakon takvih vrsta operacija.''

Između ostalog, razaranju domova i egzekucijama. Ovaj uznemirujući video pojavio se ovog tjedna na društvenim medijima, ali Glas Amerike nije uspio provjeriti njegovu autentičnost ili datum. On prikazuje sunitskog dječaka kojeg su uhapsili muškarci u uniformi s iračkim obilježjima.

Nekoliko sekundi kasnije, dječak je usmrćen pucnjavom.

''Za ovakav čin moraju postojati posljedice, a njih još nismo vidjeli,'' dodao je Joe Stork.

Uz nastavak borbe za sjeverni Irak, dužnosnici pozivaju na suzdržanost i odgovornost Iračana i Iranaca koji pomažu u borbi. Ali, svi su oni svjesni da bi se sektaška kutija s kremenom mogla zapaliti u bilo kojem trenutku.

Bitka za Tikrit: iranske snage ''preuzimaju'' iračke?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

XS
SM
MD
LG