Linkovi

Video iz Iraka: upitan, ali nedvojbeno strašan


Video iz Iraka: upitan, ali nedvojbeno strašan
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Video snimka, napravljena mobitelom, širi se internetom uz tvrdnju da pokazuje pripadnike iračke vojske ili šijitske milicije kako pogubljuju sunitskog dječaka. Eksperti tek trebaju potvrditi autentičnost videa, ali sljedbenici takozvane Islamske Države ga već šire društvenim medijima, igrajući na duboko ukorijenjena sektaška strahovanja. Kako izvještava Jeff Seldin, to je upravo scenarij kakav su američki zvaničnici očajnički pokušavali izbjeći.

Bez obzira na porijeklo videa, on je brutalan. Dječak na tlu, ruku zavezanih iza leđa, polako muškarci se odmiču od njega, zvuk eksplozije nakratko odvlači pažnju... potom, oni podižu oružja, pri čemu se na tren jasno vidi iračka zastava... dječak, optužen za prolijevanje šijitske krvi, leži mrtav.

Valja reći da postoje neodgovorena pitanja o videu. Američki zvaničnici još bisu uspjeli potvrditi njegovu autentičnost, a vrlo je malo naznaka o tome gdje i kada se dogodio navodni incident. No, kako kažu analitičari, neke su stvari jasne: muškarci su Iračani i bez obzira jesu li pripadnici milicije ili regularne vojske... oni uzvikuju borbene poklike uobičajene za iračke šijitske milicije.

Sljedbenici Islamske Države na društvenim medijima, prvenstveno Twitteru, šire tvrdnje da je sunitski dječak ubijen od ruku, kako kažu, "šijitske bande koju podržavaju Sjedinjene Države".

Video su prenijeli i arapski mediji, izvještavajući da je žrtva 11-godišnji dječak iz pokrajine Diyala ili Salah al Deen.

Sve se to događa u posebno osjetljivo vrijeme kada iračke snage i milicije koje podržava Iran vode kampanju preuzimanja Tikrita od takozvane Islamske Države.

Najviši američki vojni zvaničnik upozorio je u srijedu zakonodavce da uspjeh ovisi o održavanju krhog sektaškog primirja.

GENERAL MARTIN DEMPSEY: "Pravi ključ za poraz ISIL-a je da se uspiju uvjeriti suniti da ne prigrle tu grupu. Ako, pak, to postane izgovor za etničko čišćenje, onda naša kampanja ima veliki problem."

Irački premijer govori o apsolutnom netoleriranju sektaških sukoba i kršenja ljudskih prava. Američke zvaničnike brine da, ako on ne uspije držati milicije odgovornima, onda će problemi samo rasti.

XS
SM
MD
LG