Linkovi

Hillary Clinton koristila osobnu e-mail adresu za službene poslove


Bivša američka državna tajnica Hillary Clinton našla se u neprilikama nakon što je otkriveno da je koristila svoju privatnu, a ne vladinu, e-mail adresu pri slanju i primanju službenih poruka dok je služila na poziciji državne tajnice.

Ovoj je činjenici predana posebna pažnja u vrijeme kad Hillary Clinton razmatra kandidaturu za predsjedničke izbore. Stoga se ova odluka bivše državne tajnice, kao i njene moguće posljedice, nalaze pod temeljitim promatranjem.

Bivša američka državna tajnica Hillary Clinton vjerojatno je prekršila savezne zakone o arhiviranju zato što se koristila svojim osobnim računom elektronske pošte pri razmjeni svih poslovnih poruka, objavljeno je u ponedjeljak u New York Times-u.

Njujorške novine tvrde da je Clinton, koja bi mogla postati predsjedničkom kandidatkinjom Demokratske stranke, tijekom pune četiri godine službe pri američkom Državnom tajništvu, obavljala sve službene poslove putem svoje privatne e-mail adrese te da uopće nije imala službenu vladinu adresu za elektronsku poštu.

Zvaničnici State Departmenta potvrdili su navedene tvrdnje.

''Vrlo je neuobičajeno da jedan visoki vladin dužnosnik koristi samo svoj osobni e-mail za obavljanje vladinih poslova,'' kaže službenik State Departmenta Jason R. Baron.

Većina stručnjaka smatra, stoji u New York Times-u, da bi se privatna elektronska pošta trebala koristiti za službenu komunikaciju u vladi samo u iznimnim i hitnim slučajevima.

Način na koji je gospođa Clinton obavljala komunikaciju elektronskom poštom izašao je na vidjelo kao rezultat istrage koju je jedan odbor američkog Kongresa vodio o napadu na američki konzulat u Bengaziju, u Libiji, 2012.-e godine.

U njujorškim novinama stoji da je Hillary Clinton, koja je stupila s dužnosti državne tajnice 2013. godine, nedavno predala preko 55 tisuća stranica svoje korespondencije, odnosno na desetine tisuća e-mail poruka, kao odgovor na zahtjev State Departmenta da postupa u skladu sa saveznim zakonima za arhiviranje podataka.

Prema saveznom zakonu, pisma i elektronske poruke koje su savezni zvaničnici slali ili primali, vladine su informacije koje se moraju sačuvati, stoji u New York Times-u. Takvi su zakoni bili na snazi i u vrijeme kad je Hillary Clinton služila kao državna tajnica, što znači da su njene osobne e-mail poruke i privatna adresa također morale biti sačuvane. Međutim, njujorške novine navode da su te e-mail poruke prvo pregledali savjetnici Hillary Clinton te da su oni odlučili koje poruke treba sačuvati, a koje ne.

Glasnogovornik Hillary Clinton izjavio je za New York Times da je državna tajnica u to vrijeme djelovala ''u skladu s pravilima'' i da je očekivala da će njene e-poruke biti zadržane. On je, međutim, odbio pojasniti zbog čega je Clinton odlučila obavljati službene poslove sa svoje privatne elektronske adrese.

No, legalnost nije jedino pitanje u ovom slučaju. Tu se radi i o sigurnosti. Recimo, da li je privatna e-mail adresa Hillary Clinton bila zaštićena od eventualnog hakerskog upada?

Jeb Bush, jedan od mogućih predsjedničkih kandidata Republikanske stranke, promptno je objavio poruku na tweeteru: ''Transparentnost je vrlo važna. Stoga nepovjerljive e-mail poruke Hillary Clinton treba objaviti.''

Hillary Clinton se smatra političarkom koja ima najveće šanse da postane predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke sljedeće godine, ukoliko se odluči na kandidaturu. Bez stvarnih suparnika za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, Clinton nije osjećala pritisak da počne s kampanjom, ali tim za organizaciju kampanje bi joj omogućio da odlučnije odgovori na optužbe ove vrste, ali i da prikupi milijune dolara potrebne za kampanju.

Hillary Clinton koristila osobnu e-mail adresu za službene poslove
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

XS
SM
MD
LG