Linkovi

Otpad u Tihom oceanu velika prijetnja morskom svijetu


Otpad se akumulira u pet od zemljinih oceanskih vrtloga, odnosno prirodno nastalih kružnih struja, kažu oceanografi. Takozvani veliki tepih od smeća na Tihom oceanu velik je kao savezna država Teksas.

Ogroman dio Tihog oceana upija otpad koji pristiže iz obje hemisfere i predstavlja veliku ekološku prijetnju flori i fauni mora.

Znanstvenici Sveučilišta Hawaii u Honolulu-u odlaze na istraživačka plovila s kojih prate utjecaje otpada na morski svijet.

Kažu da je krivac plastika, koja nađe svoj put u vodene tokove i, napokon, u ocean.

Otpad se akumulira u pet od zemljinih oceanskih vrtloga, odnosno prirodno nastalih kružnih struja, kaže oceanograf Dave Karl:

''Kako se približavate središnjoj osi, voda postaje mirnija. Na taj način upija ploveći otpad.''

Takozvani veliki tepih od smeća na Tihom oceanu velik je kao savezna država Teksas, ali Dave Karl kaže da je ono što se vidi s okolnih brodova uglavnom samo ''prazan'' ocean:

''Ljudi obično misle da je ovaj ''tepih'' čvrsta masa od plastike. I da skokom iz broda skoro možete prijeći cijeli Teksas preko plastične površine. No, to uopće nije tako.''

On kaže da kovitlanje oceana brzo svede većinu plastike na kemijski mulj. Allen Clark iz havajskog Centra Istok-Zapad, kaže da je u tom obliku opasan, jer se sitni planktonski organizmi hrane njegovim česticama:

''Te čestice jedu meduze, koje su inače omiljena hrana većih riba. A onda kroz hranidbeni lanac stignete do tune i sve vam postaje jasno. Sva ta materija, osobito karcinogeni - koje životinje razbiju na manje dijelove koji onda postaju još opasniji - bude koncentrirana u masnom tkivu riba.''

Taj se ciklus završava ljudima, koji plastiku pronalaze na plažama, a kemikalije u zaraženoj hrani. Dave Karl ističe da je otpad u oceanu većinom nevidljiv, jer se neke vrste smeća pojavljuju u tekućem obliku, a neke potonu na dno oceana:''

''Dakle, diskusijom o ovom tekućem Velikom tepihu plastike na Tihom oceanu, doslovce smo tek pogrebali po površini.''

Ovi znanstvenici promatraju utjecaj zagađenja u sjevernom dijelu Tihog oceana, ali trvde da je zagađenost problem u svim oceanima na Zemlji.

Otpad u Tihom oceanu velika prijetnja morskom svijetu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

XS
SM
MD
LG