Linkovi

Tehnologija: ''Ruksakom'' do trodimenzionalnog mapiranja interijera


Arhitekti, inžinjeri i direktori gradnje uskoro će moći na brzi način sakupiti podatke o interijerima zgrada za čija mjerenja i postupak je inače potrebno nekoliko tjedana.

Jedna naprava, nalik ruksaku, koju su razvili znanstvenici sa Sveučilišta Californije Berkeley, omogućit će kreiranje ne samo trodimenzionalnog modela već i drugih dragocjenih podataka o energetskoj učinkovitosti neke zgrade samo jednim prolazom kroz dotičnu zgradu.

Kad jednoj starijoj zgradi treba novi, učinkovitiji sustav grijanja i hlađenja, prva stvar koju morate imati je precizna konfiguracija svih prostorija, veličina i pozicija elemenata za grijanje i hlađenje, prozori i vrata, električne utičnice, i slično.

Umjesto slanja tima tehničara s laserskim pokazivačima i laptop računalima, uskoro će biti moguće uposliti samo jednog - opremljenog ruksakom kao iz svemirskog doba, u kojem se nalaze sofisticirani instrumenti, kaže inžinjerka Annie Marston, koja je testirala ovaj novi aparat:

''Ruksak se može nositi, on ima sve senzore na leđima, koji, kad hodate kroz zgradu, utvrđuju geometriju, rasvjetu, napon u utičnicama, a onda na osnovu toga možete napraviti trodimenzionalni model koji pokazuje infracrvenu sliku svakog pojedinog zida i termalni kapacitet zgrade, a taj se model onda može prenijeti u energetski model. On vam pak može pokazati disperziju energije unutar zgrade. Dakle, sve to omogućuje nam da razmotrimo, recimo, mjere uštede.''

Barometar izračuna nadmorsku visinu, dok magnetski mjerači služe kao trodimenzionalni kompasi koji prikupljaju informacije o metalnim konstrukcijama.

Posebna karta, izrađena na temelju prikupljenih podataka, ima maržu točnosti od 10 centimetara, a njoj se putem algoritma mogu dodati površine zidova, podova i plafona, i tako napraviti karta obogaćena dodatnim obilježjima.

Ona se može koristiti za simulaciju energije, termičko modeliranje ili arhitekonski dizajn.

Annie Marston kaže da ova sprava može biti vrlo korisna ne samo ispitivačima energetske učinkovitosti i inžinjerima, već i onima u građevinskoj industriji:

''Pri novoj gradnji, izvođačima će biti od velike koristi da imaju model cijevi i vodova prije nego što se zatvore zidovi, tako da kasnije znaju gdje se što nalazi.''

Znanstvenici trenutno pokušavaju smanjiti težinu ruksaka s 15 na oko 10 kilograma. Projicirana cijena od oko 20 tisuća dolara još uvijek je visoka, no predviđa se mogućnost iznajmljivanja ove naprave po pristupačnijoj cijeni.

Tehnologija: ''Ruksakom'' do trodimenzionalnog mapiranja interijera
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

XS
SM
MD
LG