Linkovi

Za Islamsku državu nema granica destrukcije


Čini se da nema kraja strahotama koje izvršavaju radikalni islamisti u namjeri da stvore svijet krojen prema njihovoj vlastitoj interpretaciji islama. Nastavljajući svoj put destrukcije, militanti Islamske države spremni su uništiti bilo koga tko se ne uklapa u njihovu viziju, tvrde stručnjaci.

Islamska država objavila je u četvrtak video snimak koji navodno prikazuje militante kako uništavaju drevne umjetnine u gradu Mosul na sjeveru Iraka. Neki od eksponata bili su stariji od dvije tisuće godina, i od neprocjenjive vrijednosti.

Jedan od muškaraca prikazan u petominutnom videu kaže da su skulpture bile uništene jer su predstavljale, kako je rekao, religijske idole Asiraca i Arkadijaca, drevnih naroda koji nisu vjerovali u samo jednog boga. On kaže da je poslanik Muhamed naredio uništenje svih takvih vjerskih simbola.

Islamska država slijedi strogu verziju sunijskog islama i ne tolerira ono što smatra odstupanjem od Kurana. Ova je skupina uništila sveta mjesta šiitskih i sufijskih muslimana, kao i kršćanske crkve u dijelovima Iraka i Sirije pod njihovom kontrolom.

Međutim, svijet je više zabrinut uništenjem ljudskih života nego materijalnom destrukcijom. Militanti su objavili užasne video snimke njihove terorističke kampanje, uključujući obezglavljivanja zarobljenika.

Američki ambasador za međunarodne vjerske slobode, David Saperstein, izjavio je za Alhurra satelitsku televiziju na arapskom jeziku, da militanti uništavaju raznolike zajednice u Iraku i Siriji koje su u prošlosti živjele u miru i međusobnom poštovanju:

''Oni žele nametnuti monolitsku, ekstremističku vrstu islama svakome i spremni su istjerati ili ubiti one koji se s njima ne slažu.''

Muslimani koji misle drugačije nisu pošteđeni okrutnosti, kao niti žene i djeca. Renate Winter, iz Odbora Ujedinjenih naroda za prava djece, komentira:

''Djeca manjina često su uhapšena na mjestima gdje vlada takozvana Islamska država, potom prodavana poput robova, na tržnicama s etiketom na kojoj je pisala njihova cijena.''

Ujedinjeni narodi tvrde da su djeca koju je otela Islamska država suočena s okrutnom sudbinom. Renate Winter nastavlja:

''Prema našim su izvještajima djeca, posebno ona s teškoćama u razvoju, bila korištena kao bombaši samoubojice, a da ona to najvjerojatnije nisu ni shvatila. Jedna video snimka prikazuje kako djeca, od oko osam godina i mlađa, bivaju obučavana za vojnike.''

Usprkos tome, izgleda da propaganda radikalnih islamista privlači neke mlade muslimane širom svijeta. Dok neke vlade rade na sprečavanju ljudi da putuju u Siriju i pridruže se Islamskoj državi, mnogi pozivaju na veće napore u borbi protiv radikalizacije.

Za Islamsku državu nema granica destrukcije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

XS
SM
MD
LG