Linkovi

Europa: Mlade muslimane trebalo bi više aktivirati u zajednici


Aktivisti tvrde da brojne zajednice, osobito u Europi, promatraju kako ekstremističke skupine, poput Islamske države, pronalaze i regrutiraju mlade muslimane. Neki od njih se pitaju imaju li njihove zajednice moć ili resurse da taj proces zaustave.

Oslo, Norveška - jedno od sve više mjesta u Europi koje muslimani nazivaju svojim domom. Kao i u mnogim takvim zajednicama, norveški muslimani bore se da svoje mlade ljude drže podalje od kandži skupina kao što je Islamska država.

''Ja obično nazivam lidere tih grupa najboljim socijalnim radnicima na svijetu,'' kaže Yousef Bartho Assidiq, aktivist u društvenim medijima.

Assidiq je sam jednom bio regrutiran u ekstremističku grupu. On dodaje:

''Ti mladi ljudi...njima svaki dan nešto treba. Naime, jedna džamija ne može imati sve te druge aktivnosti.''

Stručnjaci kažu da su muslimanske zajednice u Europi suočene s nekoliko izazova i često su podijeljene po etničkoj liniji.

Usprkos nedavnoj javnoj podršci nakon terorističkih napada u Francuskoj i drugdje, pomoć od vlada bila je nedosljedna, osobito kad se radi o mladim ljudima, kaže profesorica Kelly Pemberton sa američkog Sveučilišta George Washington:

''Ono što ih privlači ekstremističkim ideologijama je djelomično njihova vlastita izolacija u europskom društvu te diskriminacija s kojom su mnogi suočeni.''

A sa sve negativnijim reakcijama javnosti, Kelly Pemberton zabrinjava da li će podrška koja im je potrebna ikada stići.

Ti prizori odudaraju od sigurnosti i uključenosti koju ova muslimanska djeca iz različitih sredina osjećaju u jednoj muslimanskoj zajednici u Sterlingu u Virginiji...gdje uče kako prodavati kolačiće koje su same spekle, za svoje izviđačko društvo.

Roditelji, poput Hasana Altaliba, zahvalni su na ovome:

''Na ovaj način stvarno osjećamo da smo sigurni i da imamo pristup onome što nam je potrebno kao roditeljima.''

Centri poput ovog, koji nude brojne aktivnosti, smatraju se znakom uspjeha koji su postigli muslimani u Americi. Sada neke od ovih organizacija žele taj uspjeh izvesti u Europu.

Jedna od takvih organizacija je Ured za međuvjersku i društvenu suradnju Sjevernoameričke islamske zajednice, pod vodstvom Sayyida Syeeda, koji ističe da bi se muslimanske zajednice u Europi također trebale više aktivirati:

''Govoriti različite jezike, biti povezani sa svojim matičnim zemljama - to su izuzetni napori i nije lako ponovno utvrditi svoj identitet.''

Syeed je nekoliko puta bio u Europi kako bi uspostavio kontakte i pokušao pomoći. Međutim, zabrinjavajuće je što za neke mlade muslimane vrijeme već istječe.

''Ako su nezadovoljni ili otuđeni, uvijek postoji alternativa koju će pronaći na internetu,'' kaže Sayyid Syeed.

Ove muslimanske obitelji iz Virginije nadaju se da njihova djeca nikada neće doći u iskušenje da potraže takvu alternativu.

Europa: Mlade muslimane trebalo bi više aktivirati u zajednici
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

XS
SM
MD
LG