Linkovi

Kurdi traže više pomoći i priznanje u borbi protiv Islamske države


Kurdski borci u Iraku i Siriji ključni su element u međunarodnoj kampanji borbe protiv Islamske države. Ali njihov angažman u strategiji koalicije i vojnoj pomoći do sada je bio ograničen. Neki američki zakonodavci žele vidjeti promjene na tom polju.

Na bojišnicama u Siriji i Iraku, kurdski borci pokazali su svoj žar i borbenost, protjeravši militante Islamske države iz Kobanija i uspješno se branivši od napada na sjeveru Iraka.

Zračni napadi koalicije predvođene Sjedinjenim Državama pritom su pomogli, ali bez pomoći stranih vojnika na terenu i uz kaos u redovima iračke vojske, kurdske snage nose veliki teret pješadijskog rata na svojim leđima.

Prema procjenama, oko tisuću i petsto kurdskih boraca nestalo je u bitkama protiv Islamske države na fronti rasprostranjenoj na više od tisuću kilometara.

Međutim, kad se govori o razvoju strategije za borbu protiv Islamske države, mnogi Kurdi osjećaju se zapostavljenima.

Kurdske snage potpadaju pod zapovjedništvo različitih vođa, čak i različitih zemalja, pa se njihovo uključivanje u spomenutu strategiju pokazalo otežanim.

Na jednoj međunarodnoj konferenciji prošlog mjeseca u Londonu, delegacija lidera iračkih Kurda odbijena je u korist predstavnika iračke centralne vlade.

Iako niti jedna zemlja ne priznaje nezavisni Kurdistan, neki američki zakonodavci smatraju da postoji bolji način za uključivanje kurdskih lidera u pregovore. Republikanski kongresnik Dana Rohrabacher kaže da njihovo izuzimanje narušava uspješnu strategiju:

''Naši kurdski prijatelji nose najteži teret borbe. Smatram da je činjenica što nismo inzistirali da Kurdi budu dio mirovnih pregovora bila izdaja naših dobrih prijatelja.''

Još jedan zakonodavac iz republikanske stranke, Christopher Smith, tvrdi da u Kongresu postoji sve veća naklonost prema Kurdima:

''Mislim da postoji većinska podrška za pomoć Kurdima u Kurdistanu. Nadmoćna većina u Kongresu podržava dodatne zračne napade, kako smaknuća koja je izvršio ISIS ne bi ostala nekažnjena.''

Fondacija iračkih Kurda za političke odnose, sa sjedištem u Irbilu, okrivljuje kurdske lidere za isključivanje iz međunarodne strategije za borbu protiv Islamske države.

Osnivatelj fondacije, Kamal Chomani, ističe:

''Naš odnos s međunarodnom zajednicom nije institucionaliziran. To je jedan od glavnih razloga što nismo bili u mogućnosti da se sami predstavljamo.''

Nacrt rezolucije za direktnu opskrbu kurdskih snaga oružjem, a ne preko Bagdada, trenutno se nalazi u američkom Kongresu. Ali, s već tako podijeljenim Irakom, političari nisu sigurni hoće li izravna suradnja s iračkim Kurdistanom pomoći ili odmoći.

Kurdi traže više pomoći i priznanje u borbi protiv Islamske države
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

XS
SM
MD
LG