Linkovi

Američki muslimani inzistiraju da je troje studenata ubijeno zbog vjere


Američki predsjednik Barack Obama u službenoj je izjavi o prošlotjednom ubojstvu troje muslimanskih studenata u Sjevernoj Karolini rekao da nitko u SAD-u ne bi trebao biti meta zbog onog što jest ili zbog svog izgleda ili vjere.

Oružano nasilje životna je činjenica u Americi: svake godine od oružja pogine tisuće ljudi.

46-ogodišnji Craig Stephen Hicks je, navodno, bio ponosan vlasnik oružja. Ali često je znao dolaziti u sukob sa svojim susjedima - ponekad zbog povećane buke, ponekad zbog parkirnih mjesta - i navodno je prezirao vjernike općenito.

Ali na bdijenju uz svijeće u Washingtonu, ožalošćeni su uvjereni da su Razan abu-Salha, Yusor Muhammad i Deah Barakat bili meta jer su bili muslimani.

''Ovo je bio zločin iz mržnje, bez obzira na koji način to mediji prikazuju. Mi nećemo odustati dok se ne istjera pravda za Razan i Yusor,'' kaže Maryam Abu, ožalošćena muslimanka koja je prisustvovala bdijenju.

Nakon što je jedan policajac usmrtio nenaoružanog crnca u državi Missouri prošle godine, predsjednik Barack Obama pozvao je na poboljšanje odnosa policije prema Amerikancima afričkog porijekla.

U petak, prije nego što je Bijela kuća objavila svoju izjavu, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan javno je doveo u upit jednodnevnu šutnju predsjednika Obame o ovim ubojstvima:

''Ako, nakon ovakvog incidenta, ovakvog napada, ostanete šutjeti, onda će i svijet šutjeti spram vas.''

Mnogi se ovdje pitaju što bi se dogodilo da je naoružani muškarac bio musliman, a žrtve ne-muslimani.

Stručnjak za terorizam David Schanzer je prokomentirao:

''Da je slučaj bio obrnut, mi bismo, uz pomoć Ministarstva domovinske sigurnosti i obavještajnih službi, istraživali tu osobu pod pretpostavkom - dok se ne dokaže suprotno - da je možda povezan s nekom međunarodnom skupinom.''

Nazivanje ovih ubojstava zločinom iz mržnje ne samo da bi moglo povećati kaznu, već i potvrditi tvrdnje američkih muslimana da su oni uobičajena žrtva fanatizma.

Na pogrebu, Mohammad Abu-Salha, otac dviju žrtava, pozvao je FBI na istragu:

''Razgovarao sam s odvjetnicima i s profesorima prava. Ovaj slučaj je nesumnjivo zločin iz mržnje. I ja neću sjesti i šutjeti dok to ne dokažem.''

Želja mu je ispunjena: FBI je otvorio vlastitu istragu o ovim ubojstvima.

Američki muslimani inzistiraju da je troje studenata ubijeno zbog vjere
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

XS
SM
MD
LG