Linkovi

Svemirski tuš - uskoro i na Zemlji


Kad se tuširamo, voda obično otječe u odvod, ali jedan novi tuš - koji se koristi u svemiru - mogao bi to promijeniti. Njegov dizajn, inspiriran NASA-inim modelom, omogućava uštedu i vode i novca.

Astronautima ne preostaje drugo nego da recikliraju vodu koju koriste u svemiru. Sada je takozvani OrbSys, Tuš Budućnosti, taj koncept donio i na Zemlju. Ovaj futuristički tuš dolazi iz švedske kompanije za naprednu tehnologiju, Orbital Systems, a osmislio ga je direktor kompanije, Mehrdad Mahdjoubi:

''Tuš budućnosti je tuš koji reciklira vodu, i na taj način omogućuje uštedu vode i do 90 posto, te energije do 80 posto, a uz veći komfor i higijenu. Voda se skuplja u slivniku, potom se analizira, pročišćava i ponovno upumpava natrag u glavu tuša. A što je tako posebno u tehnologiji pročišćavanja vode? Ona se temelji na sustavu kapsule za pročišćavanje koja garantira da će voda uvijek biti kristalno čista.''

Mahdjoubi je bio inspiriran dizajnerskim projektom NASA-e i švedskog Sveučilišta Lund za proizvode za misiju na Mars. On je prilagodio sustav zatvorenog kruga koji astronautima omogućuje gotovo neograničeno korištenje tuša.

Ovaj je proizvod već testiran u Švedskoj, gdje se tokom četiri mjeseca korištenja uštedjelo 100 tisuća litara vode. Na temelju tih rezultata, Mahdjoubi je uvjeren da će njegova kompanija ostvariti distribuciju ovog sistema tuša širom svijeta:

''Naše tržište su u biti svi korisnici tuševa, a najveću korist imat će oni segmenti tržišta gdje je potrošnja vode na najvišoj razini, kao što je slučaj u banjama, rekreacijskim centrima i sportskim dvoranama. Ali i u privatnim domaćinstvima gdje su visoke cijene i potrošnja.''

Ovaj ''vanzemaljski'' dizajn već je osvojio nekoliko nagrada za poslovnost i inovacije.

Svemirski tuš - uskoro i na Zemlji
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

XS
SM
MD
LG