Linkovi

U Nacionalnom zološkom vrtu, životinje se osjećaju ''kao kod kuće''


Panda medvjedić Bao Bao kotura se u snijegu u Nacionalnom zološkom vrtu Smithsonian u Washingtonu, 27.1.2015. (REUTERS/Gary Cameron, United States)
Panda medvjedić Bao Bao kotura se u snijegu u Nacionalnom zološkom vrtu Smithsonian u Washingtonu, 27.1.2015. (REUTERS/Gary Cameron, United States)

Novinarka Glasa Amerike posjetila je Nacionalni zološki vrt Muzeja Smithsonian u Washingtonu, kako bi saznala na koji se način životinjama pomaže da se osjećaju ugodno kroz cijelu godinu.

U većem dijelu Sjedinjenih država vlada hladna zima. Dok ljudi mogu obući kapute ili ostati negdje na toplom, životinje u zološkim vrtovima traže zaštitu - od zimske hladnoće, ali i od ljetne vrućine.

Nema ništa slađe nego kad panda medvjedić u Nacionalnom zološkom vrtu po prvi put otkrije snijeg.

''Obožavaju biti i igrati se u snijegu,'' komentira Don Moore, znanstvenik u Nacionalnom zološkom vrtu.

On kaže da panda medvjedi dobro podnose klimu u Washingtonu: i hladne zime i vruća i vlažna ljeta jer su temperature slične njihovom autohtonom staništu:

''Panda medvjedi dolaze s planina u Kini gdje bude vrlo hladno tijekom zime, a u ljeti između 21 i 29 Celzijevih stupnjeva.''

Ovog hladnog i kišovitog dana u Washingtonu, panda medvjedima ne treba zaštita. Tumaraju područjem napravljenim po uzoru na njihov prirodni ambijent - sa stijenama, vodom i guštarom od bambusa. Veliki mužjak jede bambusov štapić, glavni sastojak u njihovoj prehrani. Bambusove stabljike također ih štite od vrućine ljeti.

''Ljeti, drveće im pruža zaklon, a imamo i vanjske bazene. Osim toga, tokom ljeta im dajemo i komadiće leda,'' kaže Don Moore.

A mogu se skloniti i u stjenoviti prostor s ugrađenim klima uređajem koji ih hladi rashlađenim zrakom.

Klimatizirani unutrašnji prostor omogućuje im da se osjećaju ugodno tokom cijele godine, na temperaturama od 15 do 21 Celzijev stupanj.

Azijski slonovi više vole tople uvjete, ali mogu održavati svoju tjelesnu temperaturu čak i za hladnoće.

Stablima opasane staze pružaju im zaklon od sunca i prostor gdje se mogu slobodnije kretati. A objekti u vanjskom ograđenom prostoru služe im kao zaklon i kao izvor topline. Don Moore pojašnjava:

''Infracrveni grijači isijavaju puno topline. Budući da se slonovi mogu održati uspravno na stražnjim nogama i dosegnuti do šest metara visine, grijalice smo zaštitili posebnom kutijom.''

I u štali postoji grijanje i klima uređaj. Plafonske ploče filtriraju sunčano svjetlo da slonovima ne bi bilo prevruće. Don Moore kaže da sustav geotermalnih cijevi pod pijeskom pokrivenim podom održava temperaturu koja je idealna za ove životinje:

''Rashlada geotermalnim putem dolazi kroz pijesak i održava ga na temperaturi od 21 stupanj, što je dobro za zdravlje stopala i zglobova ovih slonova.''

A ako slonovima slučajno bude vruće, mogu otići u bazen ili čak pod tuš:

''Ako nagaze na ploču kod tuša, okupat će se u vodi idealne temperature, koja nije ni prehladna niti pretopla za njih,'' dodaje Don Moore.

Naravno, neke od 400 vrsti životinja u ovom zološkom vrtu uopće ne moraju brinuti o vremenskim prilikama jer žive u prostorima od kojih je svaki pomnno usklađen s klimom njihovih izvornih staništa:

''Nekima smo čak omogućili kišu u unutrašnjem prostoru. Svaki prostor ima različit sistem i intenzitet rasvjete. Variranje vlage i padavina igra veću ulogu kod tropskih životinja.''

Don Moore kaže da Nacionalni zološki vrt želi da se životinje u njemu osjećaju kao kod kuće, bez obzira na vremenske prilike.

Zološki vrt s idealnom ''klimom'' za životinje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

XS
SM
MD
LG