Linkovi

Stari tiskarski strojevi ostavljaju dobar otisak - i utisak!


(Reuters)
(Reuters)

Tri grafičke dizajnerice udružile su svoju kreativnu energiju u korištenju starih tiskarskih strojeva za nove motive i dizajn.

2012. godine, dvije prijateljice u dvadesetim godinama donijele su odvažnu odluku: napustile su svoj posao grafičkih dizajnera u jednom časopisu kako bi otvorile vlastitu tiskaru. Potom im se pridružila i treća prijateljica. Ove tri mlade umjetnice koriste se tradicionalnim tiskarskim strojevima i tehnikama za kreiranje modernih dizajna za svoju firmu, Typecase Industries.

Ovaj 360 kila težak rotirajući tiskarski stroj star je skoro stotinu godina. Nije motoriziran, što znači da Emily Doenlen mora koristiti nožnu pedalu da bi otisnula dizajn na papir.

''Tiskamo uglavnom podmetače,'' kaže ona.

Narudžba podmetača za čaše je za jedan lokalni restoran. Motiv na njima je karta lokacije restorana. Ovakvi strojevi više se ne proizvode.

''Ovaj je iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. Koristili su ga uglavnom za štampanje novina. To je jako lijep tiskarski stroj jer daje stvarno dobar otisak. A može se koristiti i u druge svrhe,'' kaže Stephanie Hess, umjetnica i suvlasnica firme Typecase Industries.

Sve se ovdje radi ručno: miješanje boja, umetanje papira, podmazivanje i čišćenje stroja.

Ali zašto rad sa starim strojevima umjesto samog pritiska na tipku i tiskanja iz kompjutera? Stephanie Hess odgovara:

''Oni jednostavno pružaju drugačiju uslugu od današnjih digitalnih mašina. Mislim da je to povrat kvaliteti kod koje možete osjetiti papir i ono što ste na njemu otisnuli.''

No, radi se i o izazovu za ove umjetnice, da se jednom starom tiskarskom stroju daje nova svrha.

''Prvo smo morale naučiti kako raditi na ovom stroju, koji funkcionira na način drugačiji od onog što smo učili u školi. Onda, kad smo shvatile kako radi i koji motivi na njemu izgledaju najbolje, počele smo kreirati dezene baš za taj stroj,'' priča Alessandra Echeverri, umjetnica i jedna od suvlasnica ove grafičko-dizajnerske kompanije.

Klijenti uvijek žele nešto jedinstveno i specijalno.

Bilo da tiskaju jelovnike restorana, posjetnice, postere ili pozivnice za vjenčanje, cilj im je napraviti nešto što će usrećiti njihove klijente. Emily Doenlen komentira:

''Sve što radimo je potpuno prilagođeno željama i potrebama klijenata. Ako imam vlastite ideje za njih, uvijek ću ih s njima podijeliti.''

Tako je i bilo u slučaju Anne Han i Joshue Garcia, koji su odlučili da Typecase Industries dizajnira pozivnice za njihovo vjenčanje.

''Moj je stil uvijek težio ka starinskom. Obožavam tiskane motive; volim osjetiti teksturu na pozivnicama. Ne samo čitati pozivnicu, već je osjetiti pod dodirom. A željeli smo i da budu prilagođene nama. Htjeli smo nešto s motivom cvijeća, klasično i elegantno, a vječno. Dali smo im naše ideje i rekli da u motiv želimo uključiti animirani lik Totoro-a. Kad su nam prvi put pokazali svoj dizajn, strašno nam se svidio. Tako da skoro ništa nismo morali mijenjati,'' opisuje Anna Han.

Dok ove tri prijateljice usavršavaju tehniku rada na svojim strojevima, koriste se se jednom starom tehnologijom kako bi kreirale novi dizajn...i svoj poslovni uspjeh.

Stara tehnologija - novi dizajn
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

XS
SM
MD
LG