Linkovi

Opsesija Islamske države da ponovno zauzme Kobani otkriva njene moguće slabosti


Iako stručnjaci kažu da ovakva strategija ISIS-a nema smisla jer, između ostalog, Islamska država pokazuje znakove ''manje učinkovitosti na bojištima,'' ona je, čini se, od osobnog interesa za lidera Islamske države, Abu Bakr al-Baghdadija.

Nakon snažne zračne kampanje saveznika, kao i odlučnih napada na terenu kurdskih Pešmerga boraca u Siriji, Islamska država je napokon izgubila stegu nad jednim od njenih najambicioznijih ciljeva - gradom Kobani. No, uspkros onome što izgleda kao njezin najveći gubitak, ova skupina odbija se predati, pa je u to područje poslala dodatne borce i opremu.

Nakon mjeseci borbe, Kobani je uglavnom u ruševinama. No, čak i uslijed povlačenja, Islamska država nije popuštala, a njihovi se borci zaklinju da će se vratiti.

Iako su izgubili više od tisuću boraca u i oko Kobanija samo uslijed zračnih napada, ovo nije bila tek prazna prijetnja - ratni avioni još uvijek pronalaze i napadaju položaje boraca Islamske države, neprestano ih istiskujući iz regije.

Za neke, to je početni znak slabosti ove skupine.

Daveed Gartenstein-Ross iz Zaklade za obranu demokracija, komentira:

''Najvjerojatnije objašnjenje za njihovo daljnje slanje resursa, unatoč ogromnim troškovima za povrat Kobanija, je osobni interes lidera Islamske države Abu Bakr al-Baghdadija. Stoga, čak i kad takva strategija nema smisla, oni to i dalje pokušavaju.''

Viši vojni dužnosnici tvrde da Islamska država pokazuje znakove - citiramo - ''manje učinkovitosti na bojištima'' - osobito uslijed gubitaka iskusnih boraca.

Međutim, neki vojni analitičari upozoravaju da bi podcjenjivanje ove militantne skupine bilo krivo. Christopher Harmer je iz Instituta za ratne studije:

''Oni djeluju s jedne posve različite strateške paradigme. Za njih se kontrola odnosi na, da tako kažem, ljudski teren, više nego na kontrolu fizičkog terena.''

Gospodin Harmer kaže da je Kobani ključan u onome što izgleda da je pokušaj Islamske države da stvori jednu vrstu sigurnog utočišta, koje bi se protezalo sjeveroistočno od rijeke Eufrat, do Turske i Iraka, i koje bi kontrolirao relativno mali broj boraca.

''Za vodstvo ISIS-a apsolutno je važno, možda čak i nužno, da uspostavi ovo granično sigurno utočište, jer jednom kad to uspiju, procjenjuju da neće imati nikakve vojne prijetnje s turske strane granice.''

Vođi Islamske države Abu Bakr al-Baghdadiju taj potez je vrijedan visokog broja ljudskih žrtava.

''Radi se o izuzetno promišljenoj osobi koja je razvila vrlo jasnu organizacijsku strukturu i inače nije impulzivna,'' rekao je doktor Jerrold Post.

On je osnovao je granu američke CIA-e koja se bavi bihevioralnom analizom. Dr. Post u Baghdadiju vidi neke od istih karakteristika koje je imao bivši irački diktator Saddam Hussein:

''On je oličenje narcisizma, skroz opsjednut vlastitom visinom. Jako malo ga brine količina nasilja koju primjenjuje.''

Iako Jerrold Post kaže da je slabost Baghdadija tendencija da precijeni vlastitu popularnost, on upozorava da se većina njegovih odluka o napredovanju Islamske države do sada - isplatila.

Islamska država manje učinkovita na bojištima?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

XS
SM
MD
LG