Linkovi

Dvjesto godina od nabave Jeffersonove zbirke za Kongresnu knjižnicu


200 godina od kupovine Jeffersonove knjižnice
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

Ovih dana se navršilo 200 godina otkako je osobna biblioteka nekadašnjeg američkog predsjednika Thomasa Jeffersona - ukupno gotovo 6500 knjiga! - postala temelj obnove Kongresne knjižnice u Washingtonu. Sama knjižnica je - sa svojih prvotnih 3 hiljade knjiga - bila žrtva rata Britanije i Sjedinjenih Država koji je izbio 1812. godine. Dvije godine kasnije, britanski vojnici su doprli do Washingtona i spalili zgradu Kongresa, u kojoj je tada bila i knjižnica. Danas su Jeffersonove knjige stalno izložene na pogled svim posjetiocima.

Strast Thomasa Jeffersona prema knjigama i učenju općenito jasno je vidljiva u zbirci koja je nekad bila u njegovom domu, Monticellu, u Virginiji.

"On je volio knjige o pametnim izumima. Imao je i ogroman fond knjiga o pravu, kao i njegovoj velikoj ljubavi - arhitekturi. Kongres je tada kupio najveću biblioteku koja je postojala u privatnom posjedu, 6487 svezaka."

Kustos Mark Dimunation, šef Odjela rijetkih knjiga i specijalnih zbirki u Kongresnoj knjižnici, kaže da originalna knjižnica nije bila nimalo nalik Jeffersonovoj zbirci. "To je bila radna knjižnica kakvu su trebali članovi Kongresa - pravo, trgovina, rječnici, nešto klasika i povijesti."

Širok raspon interesa Thomasa Jeffersona izmijenio je sadržaj Kongresne knjižnice. "Potpuno se promijenila ideja što je prikladno za takvu zbirku - od motiva za ručne radove pa do arhitekture," kaže Dimunation.

Marcelo Alvez, inžinjer i profesor na koledžu, u posjeti Washingtonu iz Brazila, vrlo je impresioniran. "Iznenađujuće je vidjeti jednog lidera, predsjednika, koga zanima filozofija, matematika, fizika, agronomija. Čovjeka takvog znanja danas se ne može naći."

Jefferson je autor američke Deklaracije neovisnosti od britanske vlasti, a pročitao je neke od najutjecajnijih knjiga o politici svoga vremena. Među njima je "The Federalist", kolekcija članaka i eseja koji potiču ratifikaciju američkog ustava. Jefferson je u svom primjerku na marginama pisao bilješke.

"To je pravi vodič za razumijevanje ne samo američkog ustava, nego i za stvaranje ustava širom svijeta," kaže kustos Mark Dimunation.

Jefferson je imao i engleski prijevod svete knjige islama, Kurana, koji je nabavio još kao student prava. "Mislimo da ga je Jefferson nabavio jer se smatralo da je Kuran arapsko pravo, tako da ga razumije kao dio međunarodnog prava koje se tiče muslimanskih zemalja," kaže Dimunation.

Godine 1851., požar u zgradi Kongresa uništio je mnoge knjige u knjižnici, među njima i više od polovine Jeffersonove zbirke. Nakon toga, s druge strane ulice od Kongresa, izgrađena je prekrasna zgrada za Kongresnu knjižnicu.

Danas, Jeffersonove knjige su obilježene trakama - zelenim za originalne knjige i zlatnim za one koje su nabavljene iz drugog izvora kao zamjena za izgorjele. Bijele kutije, kaže Dimunation, označavaju knjige za kojima još uvijek traga. "Od oko 4 hiljade knjiga koliko je trebalo zamijeniti da bi se rekonstruralo Jeffersonovu zbirku od prije 1851, još trebam naći manje od 250 naslova."

Nakon što je Thomas Jefferson predao svoje knjige Kongresnoj knjižnici, on ih više nikad nije vidio. Ali, u duhu američkog trećeg predsjednika, koji je želio dijeliti svoju zbirku, danas istraživači mogu koristiti njegove knjige u čitaonicama knjižnice.

XS
SM
MD
LG