Linkovi

''Loving Vincent'' - film o slavnom slikaru, u kojem su animirane njegove slike


Mučan život Vincenta Van Gogha ispričan je u brojnim knjigama i filmovima, ali još nikad na način na koji to namjerava uraditi jedna grupa filmskih umjetnika, dokumentarnim filmom napravljenim iz animiranih, ručno oslikanih slika, u stilu kojim je slikao Van Gogh.

Uz pomoć šezdesetak slikara, skupina Oskarom nagrađenih filmskih umjetnika radi na filmu o životu i misterioznoj smrti Vincenta van Gogha - animacijom njegovih slika i crteža.

Inspiracija im je došla iz jednog od Van Goghovih pisama njegovom bratu, koji je također bio umjetnik, kaže redateljica filma Dorota Kobiela:

''On je u pismu rekao da možemo govoriti samo putem slika. Te su mi riječi bile jako važne i one su bile razlog što smo se odlučili na ovakav film.''

Producenti su odlučili napraviti film u Poljskoj zbog izuzetnih vještina tamošnjih slikara i studenata.

U studiju u Gdanjsku, nekoliko umjetnika istovremeno radi u odvojenim ateljeima, koristeći se uljanim bojama na platnu.

S izvornom slikom projiciranom na platnu, umjetnik oslikava istovjetnu presliku izvornog umjetničkog rada, a onda diskretno promijeni prizor za svaki dodani kadar, u skladu sa scenarijem. Piotr Dominiak glavni je animator filma:

''Animator se koristi ovim materijalom i slika na temelju projicirane slike, pokrivajući prijašnju s onom koju trenutno vidi na ekranu. Nakon što je slika gotova, napravi se njena fotografija i proces počinje iznova. Nakon 12 kadrova, imamo jednu sekundu filmskog materijala.''

Ovakav postupak unosi život u izvorne slike, a film izgleda kao da ga je napravio sam veliki umjetnik.

Producenti procjenjuju da će za film u trajanju od 80 minuta trebati gotovo 57 tisuća ručno oslikanih kadrova i priznaju da ih taj projekt pomalo straši. Hugh Welchman, filmski producent, pojašnjava:

''Svakog dana razapet sam između ogromne inspiracije jer radimo nešto što još nitko nije napravio, i istovremenog osjećaja da radim nešto skroz ludo...jer, postoji vrlo dobar razlog zašto se nitko nije usudio napraviti cijeli jedan film iz umjetničkih slika.''

Hugh Welchman procjenjuje da će za izradu svih slika trebati oko godinu i pol dana, a za dovršavanje filma dodatnih šest mjeseci.

''Loving Vincent'' - animirani film o Vincentu Van Goghu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

XS
SM
MD
LG