Linkovi

Donjetsk: Civilna bolnica preplavljena ukrajinskim ranjenicima


Deseci ranjenih ukrajinskih vojnika svakodnevno pristižu u Centralnu bolnicu u Artemivsk u regiji Donjetsk, 40 kilometara od grada Debaltseve koji je još uvijek pod vladinom kontrolom, ali već tjedan dana pod opsadom pro-ruskih pobunjenika.

Neko vrijeme, ambulantna kola pristizala bi svakih nekoliko minuta ovog nedjeljnog jutra, dovozeći vojnike ranjene u obližnjoj borbenoj zoni. Njihovi bi im suborci brzo priskočili u pomoć, a potom i civilno medicinsko osoblje.

Kao i u bilo kojem drugom ratu, ambulatno osoblje obavlja jedan od najopasnijih poslova.

''Stigao sam iz dva mjesta koja neću imenovati. Iz jednog sam dovezao mrtvo tijelo, a iz drugog dvojicu ranjenih. Akcije ruskih snaga postale su intenzivnije. Zato su ovi dani izuzetno teški,'' rekao je Vasyl, pripadnik Ukrajinske nacionalne garde.

''Ono što najviše trebamo je hitan medicinski prijevoz. Prijevoz ovdje ne traje dugo. Naša vozila konstantno su izložena granatiranjima, i to nam je najveći problem,'' izjavila je Lyliy, pripadnica Ukrajinske nacionalne garde.

Unutar bolnice, mnogi zdravstveni radnici ne žele pokazati svoja lica na kameri iz straha za osvetom ukoliko pobunjenici zauzmu grad.

Ranjenici ne žele govoriti pred kamerom, ali njihova lica govore dovoljno. Ovaj čovjek ima povrede ruke i noge od šrapnela koji ga je pogodio u selu pored mjesta Debaltseve.

U blizini, traumatolog, koji se predstavio samo kao Nikolai, pregledava dodatno pristigle ranjenike. On kaže da bolnici nedostaje prostora i da je morao pozvati još jednog liječnika zbog neprestanog dovoženja novih ranjenika:

''Upravo sam izašao iz operacijske sale. Amputirali smo donji dio noge jednog ranjenika. On je vozilom prešao preko nagazne mine kad su evakuirali ranjene.''

Ovaj liječnik kaže da su povrede od eksplozija najčešće i najgore, jer prodiru duboko i otkidaju dijelove tijela. Kaže da je prošli tjedan imao 40 pacijenata na dan, što je više nego službene vladine brojke za cijelo bojište.

Osoblje ručno upisuje i vodi sve podatke koji postaju samo hladna statistika u novinskim izvješćima.

Ali ovdje se radi o mladim muškarcima sa strahovitim povredama koje bi mnogima mogle iz korijena promijeniti život.

A ima i onih čiji se životi završavaju ovdje, onih koji su doživjeli obiteljsku tragediju, te dodatni statistički podaci: 13 ubijenih jednog dana, 15 drugog, a ukupno preko pet tisuća vojnika i civila od početka rata u aprilu prošle godine.

Civilna bolnica u Donjetsku preplavljena ukrajinskim ranjenicima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

XS
SM
MD
LG