Linkovi

Napadi u Parizu upućuju na crno tržište vojnim oružjem


Stručnjaci tvrde da takvu vrstu oružja mahom kupuju zločinci i teroristi.

Dok policija pokušava razotkriti na koji način su terorističke ćelije u Parizu i Belgiji izvele nedavne napade, mnogi se pitaju na koji način su oni došli do ubojitog oružja koje se inače koristi u vojsci, a koje je nezakonito u Europskoj uniji.

Naoružani muškarci u napadu na francuski časopis Charlie Hebdo sa sobom su imali Kalašnjikove, oružje koje je zabranjeno posjedovati u Francuskoj.

Naknadne istrage su pokazale da je municija koju su pritom koristili proizvedena u Bosni i Hercegovini. Zamjenik ministra obrane u BiH, Živko Marjanac, rekao je da su neka vojna skladišta nedavno bila opljačkana:

''Vidjeli smo da je to proizvedeno 1986. godine. Ona se nalaze u skladištima oružanih snaga, ali nalaze se i maltene u svakom drugom domaćinstvu - po deset, petnaest ili dvadeset komada.''

Stručnjaci tvrde da je pljačka državnih rezervi jedan način na koji oružje završi na crnom tržištu i u rukama krimanalaca i terorista.

Procjenjuje se da trenutno postoji 100 do 500 milijuna komada vojnog oružja koje cirkulira svijetom. Matt Schroeder, istražitelj tržišta pri organizaciji koja ispituje količinu i porijeklo ručnog oružja, kaže da mnoga oružja dolaze iz zaliha koje su ostale u državama bivšeg Sovjetskog saveza:

''Nakon pada Sovjetskog saveza, u nekim je zemljama, poput Bosne, ostalo ogromnih rezervi ručnog i lakog oružja i municije. Uz vrlo malo vladine kontrole nad tim zalihama. A rezultat toga bilo je dospjeće tog oružja u razne zone sukoba i u neovlaštene ruke širom svijeta.''

Napadač na kosher samoposlugu u Parizu, Amedy Coulibaly, i osumnjičeni teroristi u belgijskom gradu Verveir, navodno su također posjedovali automatsko vojno oružje.

Stručnjaci kažu da bi ovi nedavni oružani napadi mogli signalizirati prijelaz u taktici terorista, s bombaških napada. Tawfik Hammid profesor je na Institutu Potomac pored Washingtona:

''Kao prvo, takvo oružje lakše je nabaviti nego proizvoditi bombe. Dakle, poruka je da svijetu oni mogu na taj način više naškoditi. Možemo očekivati više takvih napada nego napada bombama.''

Tawfik Hammid kaže da automatsko oružje može potencijalno prouzročiti više straha i terora nego bombe. Napadači na Charlie Hebdo uspjeli su Pariz i njegovu okolicu držati u strahu nekoliko dana.

''Takvo oružje omogućuje jednoj jedinoj osobi da vas napadne više puta. Ako se uspije izvući iz prvog napada, može izvesti drugi, treći, i tako dalje. Osobito ako nosi nikab, odnosno burku ili veo preko lica.''

Oba stručnjaka slažu se da je smanjenje broja oružja na crnom tržištu važan dio borbe protiv terorizma.

Napadi u Parizu upućuju na crno tržište vojnim oružjem
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

XS
SM
MD
LG