Linkovi

Američki teolozi o moralnosti ratovanja dronovima


Ciljani napadi, koje izvode letjelice bez ljudske posade, poznate kao dronovi, tajni su ali ključni dio američke protuterorističke strategije u inozemstvu. Pristaše kažu da takvi napadi štede američke vojnike, istovremeno smanjujući civilne žrtve. No, grupa vjerskih lidera i teologa, okupljena u New Jerseyu, kaže da su oni moralno krivi i traže trenutni prekid takvih napada.

Ovo nije prvi puta da su mnogi od okupljenih na idiličnom kampusu Bogoslovije na Princetonu podigli svoj glas. Prije devet godina, nakon zlostavljanja iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib, grupa nacionalnih vjerskih lidera ovdje se sastala i pokrenula - kako se kasnije pokazalo! - vrlo utjecajnu kampanju protiv torture. Sada, oni su opet ovdje i razgovaraju o moralnosti ratovanja dronovima.

"Imamo li u tome pravu ovlast? Ovi timovi ubica sa središtem u Ovalnom uredu?" pita teolog s Princetona George Hunsinger, koga uznemirava ubijanje s daljinskim upravljačem. "To je video igra! Vidite ove vojnike, ove pilote, šale se u sjedalima a vidite što je na ekranu - nišan! Pucaju na ljude dok ovi prelaze preko ulice, na pločniku! Na osnovu čega?"

Zagovornici kažu da su dronovi uklonili poznate teroriste u Afganistanu, Pakistanu i Jemenu. Ali, grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da je civilne žrtve teško brojati zbog tajnosti ovog programa koji dijelom vodi CIA.

Za posjete Indiji, predsjednik Obama je naznačio da bi napadi u Jemenu mogli biti nastavljeni, usprkos krize na čelu zemlje. "Alternativa bi bila masovno slanje američkih vojnika u nedogled, što bi samo po sebi izazvalo jaku negativnu reakciju i stvorilo više problema nego što bi ih potencijalno riješilo."

"Sada, administracija ili State Department vode jednu vanjsku politiku, a CIA vodi drugačiju i na mnogo načina kontradiktornu vanjsku politiku," kaže Susan Thistlehwaite, bivša predsjednica Bogoslovije u Chicagu. "Dronovi omogućuju korištenje nasilja u situacijama u kojima nikad ne biste poslali vojnike na teren. Dakle, to proširuje ratno područje. Možete ustvrditi da dronovi čine čitav svijet ratištem."

"Kako će svijet izgledati kada i drugi počnu koristiti tu tehnologiju na isti način kao mi?" pitala se jedna sudionica skupa. Opasnost je u tom smislu postala očita kada je nedavno igračka dron otkrivena na travnjaku Bijele kuće.

Imam Mohamed Magid, rodom iz Sudana, kaže da su udari dronovima ekstremistima pomagalo za regrutiranje. "Svaki put kad ubijete jednu osobu, ili kada oduzmete život nevinim ljudima, stvorite više terorista."

"Ako je jedini alat kojim raspolažete čekić, onda svaki problem izgleda kao čavao," upozorava jedan od govornika.

Ova grupa uglavnom okuplja pacifiste izrazličitih vjera. Ali njihova ranija kampanja odigrala je važnu ulogu u tome da je Kongres istraživao a predsjednik zabranio torturu.

XS
SM
MD
LG