Linkovi

Tehnologija: Pametni telefoni moći će slati mirise, okuse i dodire


Dalekometna komunikacija sadrži uglavnom zvuk i sliku. Međutim, znanstvenici u Britaniji kažu da su blizu izrade dodataka za pametne telefone koji će omogućiti slanje okusa, mirisa, pa čak i osnovnog dodira.

Mnogi u svijetu svakodnevno uživaju u jednom od najvećih čuda moderne tehnologije - instantnoj audio-vizualnoj komunikaciji.

Ali profesor Adrian David Cheok, sa Sveučilišta City u Londonu, tvrdi da želi otići korak dalje od onog što on naziva 'staklenom preprekom:'

''U stvarnom svijetu možemo otvoriti staklo, otvoriti prozor. Možemo stvari osjetiti, okusiti i mirisati ih.''

Počnimo s osjetilom okusa. David Cheok kaže da se različiti okusi izazivaju molekulama koje dovode do kemijske ionizacije na površini jezika, odašiljući mozgu električne signale specifične amplitude i frekvencije koje je moguće umjetno izvesti s dvije elektrode:

''Stavite dvije srebrne elektrode u usta, između njih postavite jezik, i onda vam one električnim putem stimuliraju jezik, a u vašem se mozga stvori virtualna slika okusa.''

Do sada, znanstvenici su na sličan način stvorili kiseli, slani, sladak i gorak okus.

Jedna drugačija naprava, nazvana Scentee - u slobodnom prijevodu ''Mirišljavko'' - priključi se za pametni telefon i može raspršivati oblačiće odabranih mirisa, poput lavande ili jasmina, te mirise voća ili čak kave, kad se stimulira s druge strane razgovora.

''U biti, imate aplikaciju koja, povezivanjem na Internet, može širiti miris iz vašeg mobilnog telefona,'' kaže Adrian Cheok.

Scentee sadrži patronu s oko 100 različitih mirisa. Jednom kad se patrona potroši, mora se promijeniti.

Osjetilo dodira dolazi putem prstenaste spravice. Bežičnim povezivanjem s pametnim telefonom, ona prenosi nježan stisak kad druga osoba uradi to isto tijekom razgovora. Adrien Cheok pojašnjava:

''Ako sam ja u Londonu, a moj prijatelj u Tokiju, i ja pritisnem moj prst, on će osjetiti stisak njegovog prsta putem Interneta. To je jedan način osjetilne komunikacije putem malih mobilnih spravica.''

Adrian Cheok se nada da će se ovakve spravice jednoga dana nadograditi na pametne telefone, pa čak i pametne kuće, premašujući trenutačne ograničenosti daljinske komunikacije.

Pametni telefoni s mirisom i okusom?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

XS
SM
MD
LG