Linkovi

Dobrotvorna organizacija iz New Yorka donira preko 100.000 zimskih kaputa


Četvrtina tog broja kaputi su za djecu. Ova se inicijativa proširila na 300 lokacija za odlaganje kaputa u gradu i okolici. A korisnici interneta mogu donirati posve novi kaput putem stranice Amazon.com.

Za više od osam milijuna stanovnika grada New Yorka, ključ za preživljavanje zime je jednostavan - toplo se obući i ostati u zatvorenom, koliko je god to moguće. Međutim, za one koji to nisu u mogućnosti, stvar je kompliciranija. Mnogi si čak ne mogu priuštiti ni zimski kaput.

Tim Gibson radi kao volonter za New York Cares - ''New Yorku je stalo'' - najveću volontersku organizaciju u New Yorku:

''Danas u New Yorku ima preko dva milijuna ljudi koji se bore da prehrane svoje obitelji i obuku svoju djecu, jedva spajajući kraj s krajem. Odjeća im u takvoj situaciji itekako pomaže,'' kaže on.

Svake godine, početkom oktobra, volonteri se udružuju s lokalnim kompanijama i neprofitnim organizacijama kako bi prikupili i podijelili rabljene kapute onima kojima su oni potrebni. Potražnja ove godine: 103 tisuće! Četvrtina tog broja kaputi su za djecu.

Katy Kienitz, direktorica za usluge u organizaciji ''New York Cares,'' komentira:

''Radi se o zaista ogromnoj inicijativi s događajima u vrlo kratkom vremenskom periodu, koja jedan vrlo opipljiv proizvod vraća i poklanja lokalnoj zajednici.''

Ova se inicijativa proširila na 300 lokacija za odlaganje kaputa u gradu i okolici. A korisnici interneta mogu donirati posve novi kaput putem stranice Amazon.com.

Do vremena kad su temperature počele redovito padati ispod nule, organizacija New York Cares prikupila je i donirala oko 71 tisuću kaputa ove zime. Kako pojašnjava volonter Derrick Matai, oni kojima su kaputi još uvijek potrebni nisu uvijek lako uočljivi:

''Ono što mnogi ne shvaćaju je činjenica da je ovaj grad vrlo skup, i veliki broj kaputa koji odlaze drugima ne odlaze samo beskućnicima koji su na ulici, već i onim Njujorčanima koji su zaposleni, a ne mogu priuštiti sljedeći obrok ili prehraniti svoje obitelji.''

Za neke, dar topline je osobne prirode koji se ponekad uzima zdravo za gotovo.

Kako kaže Akeem Bonaparte, jedan od vođa timova u ''New York Cares:''

''Kad nosite kaput, bivate sretni i opušteniji, zar ne?''

A Peter McGuire, ambasador kaputa u ovoj organizaciji, dodaje:

''To je najbolji božićni dar - vidjeti da se nekom poklanja kaput i da će tijekom zime toj osobi biti toplo.''

Poklon koji je toliko velikodušan da je naveo volontere ove organizacije da pošalju svoju konačnu poruku:

''Hvala New Yorku!''

Dobrotvorna organizacija iz New Yorka donira preko 100.000 zimskih kaputa
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

XS
SM
MD
LG