Linkovi

Richard Lugar: ''Najveći izazov američke vanjske politike je uspon ISIL-a''


Bivši američki senator Richard Lugar
Bivši američki senator Richard Lugar

''Transnacionalni pobunjenici, sunitski muslimani i terorističke skupine, od 2013.-e godine proširili su svoju kontrolu preko dijelova na području Iraka i Sirije. Takva situacija prijeti vladama obaju zemalja, a moguće i nekim drugim zemljama u regiji,'' rekao je bivši američki senator.

''Postojeća vlada u Iraqu je bolja od one koju je zamijenila, dakle Malikijeve vlade. Ali Malikijeva vlada je skoro uništila jedinstvo u Iraku i dovela do stvaranja najmanje tri moguće države - kurdske, sunitske i šiitske,'' kaže u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike Richard Lugar, bivši senator i trenutačni predsjedavajući Centra Lugar u Washingtonu, neprofitne organizacije s fokusom na zaustavljanje širenja nuklearnog oružja, opskrbu i sigurnost hrane, i ostale ključne globalne probleme.

S Richardom Lugarom razgovarala je novinarka Glasa Amerike Jela de Franchesci.

Bivši američki senator kaže da su, ulaskom u 2015. godinu, Sjedinjene Države suočene sa širokim spektrom pitanja na polju vanjske politike, od pregovora oko iranskog nuklearnog programa i sučeljavanja s potezima ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini, do poboljšanja odnosa s Istočnom Azijom i stabiliziranja situacije na Bliskom istoku.

Prema gospodinu Lugaru, uspon ISIL-a, koji je proizašao iz novih pobuna u Iraku i Siriji, predstavlja najveći izazov. Transnacionalni pobunjenici, sunitski muslimani i terorističke skupine, od 2013.-e godine proširili su svoju kontrolu preko dijelova na području Iraka i Sirije. Takva situacija prijeti vladama obaju zemalja, a moguće i nekim drugim zemljama u regiji:

''U Siriji, Islamska država okupirala je velik dio zemlje ili njime dominira, dok se vlada predsjednika Assada još održava na životu. A odmah preko granice, u Iraku, je država u kojoj smo proveli cijelo desetljeće američkih života i bogatstva, vlada je još uvijek slaba. Postojeća vlada je bolja od one koju je zamijenila, Malikijeve vlade. Ali Malikijeva vlada je skoro uništila jedinstvo u Iraku i dovela do stvaranja najmanje tri moguće države - kurdske, sunitske i šiitske.''

Prema Richardu Lugaru, američka strategija za Islamsku državu još uvijek se razvija:

''Teškoća je u tome što je Islamska država vrlo važna u Siriji i Iraku. Mi nemamo nikakav izgrađeni odnos s predsjednikom Sirije Assadom. Često smo spominjali druge potencijalne igrače u Siriji, takozvane ''umjerene snage,'' iako ih nismo uspjeli identificirati ili procijeniti njihovu snagu.''

Četiri godine sukoba u Siriji shrvalo je tu regiju, tvrdi Richard Lugar. Dok su sukobi s nacionalnim državama predvidivi, vandržavni igrači uzrokuju razaranja, dodaje on:

''...Zbog toga što oni nisu dio niti jednog naroda, niti jedne definirane organizacije koja se mora barem predstaviti u Ujedinjenim narodima ili u raznim drugim međunarodnim forumima. Čak i one zemlje s kojima imamo ozbiljna neslaganja i tenzije dio su svjetskog poretka; s njima barem imamo priliku za diplomaciju i diskusiju. Ali ako ne znamo tko su pravi igrači, čak ni gdje se nalaze vođe terorističkih skupina, onda je taj poredak drugačiji,'' zaključio je Richard Lugar.

Richard Lugar: ''Najveći izazov američke vanjske politike je uspon ISIL-a''
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

XS
SM
MD
LG