Linkovi

Rusija: Podijeljene reakcije na napade u Parizu


Dok su ruska vlada i javnost osudile napade, neki dovode u pitanje granice slobode govora, a neki zagovaraju teoriju zavjere.

Muslimanski čelnici u Rusiji tvrde da su oni koji su izveli oružane napade u Parizu bili ubojice i teroristi, a ne sljedbenici islama.

Rushan Abbyasov iz ruskog Vijeća muftija citirao je muslimana, pomoćnika u kosher prodavaonici, koji je skrivao židove-kupce koji su se tamo zatekli, od napada, te muslimana-policajca ubijenog u napadu, kao istinske vjernike:

''To je pravi islam - kad jedan musliman spašava ljude, ne kad ih ubija. Htio bih naglasiti da, iako su neki uvrijedili Poslanika, Kuran poučava da se na uvredu odgovori na drugačiji način.''

Međutim, Rushan Abbyasov smatra da je satiričan prikaz islamskog poslanika Muhameda isto tako grešan čin kao ubojstvo, jer on provocira reakciju:

''Grijeh ubojstva je najmučniji, najopakiji grijeh. A uzrokovanje nemira s islamskog je gledišta još veći grijeh, jer nemiri i pobune mogu dovesti do smrti ne samo jednog čovjeka, već desetina, stotina i tisuća ljudi.''

Nakon prošlotjednog napada, ruski i drugi strani građani u Parizu položili su cvijeće i održali bdijenje uz svijeće ispred Francuske ambasade.

Kao i drugdje u Europi, mnogi raspravljaju o osjetljivosti zbijanja šala na račun religije - tako i slikarica Ludmila Kurilovich:

''Mislim da bi svatko, prije nego nešto učini, trebao dvaput razmisliti o mogućim posljedicama. Mislim da bi svatko trebao živjeti bez da vrijeđa ideale nekog drugog.''

Međutim, vjerske osjetljivosti i strah od napada ne bi smjeli određivati što se smije objaviti a što ne, kaže informatičar Marat:

''Mala doza blasfemije je korisna, kako nam teroristi ne ni diktirali što smijemo objavljivati.''

A teorije zavjere koje kruže Rusijom bacaju krivnju na strane sile.

Popularni ruski tabloid i televizijski kanal u državnom vlasništvu tvrde da su sve to isplanirale Sjedinjene Države, no nijedan medij nije objavio dokaze koji podupiru tu tvrdnju.

Ruski dužnosnici osudili su napad kao terorizam, dok su neki nazvali ubojstva dokazom da je terorizam, a ne Rusija, prava prijetnja Europi.

U međuvremenu, muslimanski čelnici u Rusiji strahuju od zatezanja odnosa, dok europski desničari okrivljuju imigracijsku populaciju i optužuju islam za povezivanje s ekstremizmom i terorizmom.

Muslimanski vođe ističu da je potreban dijalog kako bi se spriječili nesporazumi.

Rusija: Podijeljene reakcije na napade u Parizu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

XS
SM
MD
LG