Linkovi

Francuska policija ubila trojicu oružanih napadača i okončala krizu s taocima


Međutim, u policijskoj operaciji likvidacije otmičara i oslobađanja taoca u židovskoj samoposluzi u Parizu, četvero taoca je poginulo

Francuske vlasti javile su da su dvojica osumnjičenika za napad na redakciju tjednika Charlie Hebdo ubijena, dok je njihov taoc oslobođen tokom policijske akcije sjeverno od Pariza. Eksplozije i pucnjava čule su se i u Parizu i u gradu Dammartin-en-Goele, gdje je policija danas popodne istovremeno djelovala.

Braća Cherif i Said Kouachi izašla su iz skladišta gdje su se skrivala i počela pucati pred naletom policije, da bi kratko nakon toga bili ubijeni.

U posebnoj operaciji u glavnom gradu usmrćen je i drugi naoružani muškarac koji je držao nekoliko taoca u kosher samoposluzi, ali, prema podacima policije, četvero je taoca ubijeno tokom tog napada.

U pucnjavi u Parizu, sigurnosne postrojbe uletile su u supermarket pored pariškog Porte de Vincennes, u židovskoj četvrti. Ubili su naoružanog muškarca koji je nekoliko sati prije ušao u prodavnicu i držao kupce i uposlenike kao taoce. Vlasti izvješćuju da je bilo najmanje pet taoca, od kojih je četvero ubijeno, no nije jasno tko ih je i kada usmrtio.

Večeras po lokalnom vremenu, francuski predsjednik Francois Hollande zahvalio je sigurnosnom osoblju koje je okončalo opsadu i usmrtilo teroriste. Pozvao je francuski narod na oprez i jedinstvo, koje je nazvao najboljim oružjem zemlje u borbi protiv terorizma, racizma i antisemitizma. Nasilje u Parizu je nazvao ''jezivim antisemitskim napadom'' te dodao da Francuska neće posustati pod nikakvim pritiskom ili zastrašivanjem.

Govoreći danas na događaju u Tennesseeju, američki predsjednik Barack Obama izjavio je da Sjedinjene Države stoje uz Francusku i čestitao francuskoj policiji na okončanju krize. Rekao je da će američke snage za provođenje zakona pružiti svaku vrstu pomoći koja će biti potrebna Francuskoj. Na kraju je dodao da napadi u Francuskoj pokazuju da teroristi nemaju ništa za ponuditi svijetu, dok Pariz predstavlja slobodu, nadu i dostojanstvo svih ljudi u svijetu.

XS
SM
MD
LG