Linkovi

SAD: Novi Senat kao prethodni?!


Senator Mitch McConnell
Senator Mitch McConnell

Nekoliko proteklih godina Senat je bio dom neuspješnih pokušaja usvajanja mnogih zakona. Pravila o radu Senata dozvoljavaju stranci u manjini da blokira glasanja o većini predlaganih zakona.

Republikanci, od početka ove godine većina u Senatu, najavljuju obnavljanje funkcionalnosti rada tog doma američkog Kongresa i okončanje političkih blokada, vrlo čestih proteklih godina. Demokrati, sada manjina u Senatu, obećavaju suzdržavanje od blokada u procesima glasanja. Te najave i optimizam i jednih i drugih uobičajene su na početku rada novih saziva Kongresa, a u praksi brzo bivaju testirane u vrućim i osjetljivim debatama i sučeljavanjima stranačkih ideja, stajališta i interesa.

Nekoliko proteklih godina Senat je bio dom blokada i neuspješnih pokušaja usvajanja mnogih zakona, od propisa o ograničavanju i kontroli prodaje oružja do zakona o pomoći nezaposlenima. Pravila o radu Senata dozvoljavaju stranci u manjini da blokira glasanja o većini zakona za čije je usvajanje nadležan Senat.

Često korištenje tih pravila frustriralo je Herry Reida, lidera Demokratske većine u prošlom sazivu Senata:

"Opstrukcije Republikanaca bile su udomaćene u Senatu tokom pet posljednjih godina, dovodeći taj dom u stanje gotovo potpunog zastoja."

Novi lider senatske većine Mitch McConnell, Republikanac, sada ističe:

"Ako Demokrati zaista žele da bilo šta bude dovršeno i urađeno, moraće naučiti kako da surađuju sa nama."

Sa Republikancima u većini, uloge u Senatu sada su potpuno izmijenjene i gospodin McConnell pledira za obostrano razumijevanje:

"Obnovimo dogovaranje i usaglašavanje u Senatu, tražimo i nalazimo zajedništvo u čemu možemo. Prije svega, i iznad svega, učinimo naš rad efikasnim za dobrobit Amerikanaca kojima služimo."

Kao novi lider većine u Senatu, senator McConnell obećava temeljitije rasprave i više mogućnosti senatorima iz obje stranke da nude sugestije, poboljšanja i amandmane na zakone i mjere koji će biti razmatrani. Demokrati, makar za sada, obećavaju da neće blokirati usvajanje svakog zakona koji Republikanci budu predlagali.

Senator Richard Durbin, Demokrata tvrdi:

"Mi, Demokrati, dokazaćemo se kao mnogo bolja manjina u Senatu nego što su to bili oni s druge strane, nego što su to bili Republikanci."

"U realnosti, Senat će i dalje biti stranački podijeljen...." - procjenjuje politički analitičar John Hudak. On ističe da će visoke aspiracije i jednih i drugih biti kamen spoticanja i da će opstrukcije i blokade biti nastavljene:

"To je nešto što su proteklih decenija i Demokrati i Republikanci, kada su bili manjina u Senatu, radili. Mislim da ćemo unatoč svim obećanjima o manjem opstruiranju i najavama povratka na regularan način rada vidjeti da će Kongres u novom, 114. sazivu, po radu biti sličan prethodnom, 113. Kongresu."

Duboke političke i ideološke razlike među dvije stranke trajaće i dalje. Najave Republikanaca o povoljnostima za poslodavce i investitore sučeliće se sa nastojanjima Demokrata da zadrže i održe programe od koristi za siromašne. I jedni i drugi sukobljavaće se i oko kresanja budžetske potrošnje, smanjivanja nacionalnog duga, poreske, imigracione i drugih krupnih reformi.

SAD: Novi Senat kao prethodni?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

XS
SM
MD
LG