Linkovi

SAD: Kako će predsjednik Obama održati sjaj svom nasljeđu u 2015. godini?


Obama US Cuba
Obama US Cuba

U januaru 2015.-e, američki predsjednik, koji se u ovoj godini nosio s brojnim domaćim i globalnim izazovima, morat će se suočiti s republikanskom većinom u oba doma Kongresa. Pred ulazak Baracka Obame u posljednje dvije godine njegovog predsjedništva, novinar Glasa Amerike Aru Pande osvrće se na to kako će američki čelnik održati sjaj svom nasljeđu usprkos vjerojatno snažnom opiranju Kongresa.

Glasanje američkih glasača na kongresnim izborima 4. studenog rezultiralo je smjenom predsjednikove stranke kao većine u američkom Senatu i predajom potpune kontrole nad Kongresom republikancima.

Sljedećeg dana, predsjednik Obama stajao je pred novinarima u Bijeloj kući, pokušavajući odgovoriti na pitanja o njegovom oslabljenom vodstvu i da li bi išta promijenio u svoje posljednje dvije godine na vlasti.

''Budući da se neću više kandidirati i nemam daljnjih političkih aspiracija, moj prvi i osnovni cilj je da ostvarim što više toga u ove posljednje dvije godine za američki narod,'' rekao je predsjednik Barack Obama.

Jedan od tih ciljeva je nastavak jačanja američke ekonomije i srednje klase.

Bivša dužnosnica administracije predsjednika Obame, Carmel Martin, pri za Centru za američki napredak, komentira:

''Što se tiče Velike Recesije, predsjednik nas je izvukao iz ponora. U više od 50 mjeseci ostvaren je rast broja radnih mjesta, sveukupno 10 milijuna novih radnih mjesta u privatnom sektoru, i najmanja stopa nezaposlenosti u šest godina. Stoga očekujem da će se on nastaviti fokusirati na ekonomiju.''

Međutim, unatoč napretku u ekonomiji, predsjednik ulazi u 2015. godinu s gotovo rekordno niskom stopom popularnosti.

Profesor povijesti na Sveučilištu American, Allan Lichtman:

''Nismo imali ogroman pad ekonomije. Nismo imali neki jezivi skandal. Sve vrijeme je bilo dosta dobro, a ljudi su ipak nezadovoljni. Osobno mislim da Amerikanci ponekad očekuju previše od svog predsjednika.''

No, kad se radi o predsjedničkom nasljeđu, Allan Lichtman kaže da popularnost ne igra veliku ulogu.

On smatra da će predsjednik Obama, u sad još više polariziranom političkom okružju, u 2015.-oj i 2016.-oj godini najverojatnije uglavnom koristiti izvršnu uredbu kako bi zaobišao Kongres i pokušao ostaviti pečat na vanjskoj politici:

''On je već uspio pridobiti Kinu da se donekle složi sa sporazumom o klimatskim promjenama, nešto na što oni nikad prije nisu bili voljni pristati. To je bio veliki preokret. Bila bi velika pobjeda kad bi uspio postići vjerodostojan nuklearni sporazum s Iranom. To bi bilo skoro ravno mirovnom sporazumu iz Camp Davida koji je predsjednik Jimmy Carter postigao između Izraela i Egipta.''

Analitičari tvrde da su dvije godine još uvijek dovoljno vremena da predsjednik ostavi trajni utjecaj, te da se mogućnost Baracka Obame da to ostvari - osobito na globalnom planu - ne bi smjela podcijeniti.

Kako će predsjednik Obama održati sjaj svom nasljeđu u 2015. godini?
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00

XS
SM
MD
LG