Linkovi

SAD: Uposlenici savezne vlade doniraju novac dobrotvornim organizacijama tokom cijele godine


US federal Budget
US federal Budget

Svake godine uposlenici odaberu dobrotvornu organizaciju kojoj će, putem Udružene savezne kampanje za doniranje novca, takozvane CFC kampanje, donirati novac direktno iz svojih plaća.

Nakon američkog Dana zahvalnosti, a pred Božić, mnogi Amerikanci troše na tisuće dolara kupujući poklone za sebe i svoje obitelji tijekom ove prazničke sezone. Neki od njih također poklanjaju novac dobrotvornim organizacijama, s nadom da pomognu i promijene stvari na bolje. Dok nekima nije lako odvojiti veći iznos za određenu dobrotvornu organizaciju, američka je vlada omogućila svojim uposlenicima da se udruže i pomognu zajedno.

Bez obzira radi li se o donacijama za pomoć beskućnoj djeci, poboljšanju skrbi za starije osobe ili doprinosu za liječenje od autizma, uposlenici američke savezne vlade mogu svake godine donirati novac odabranoj dobrotvornoj organizaciji putem takozvane Udružene savezne kampanje za doniranje novca - ili skraćeno, CFC kampanje.

''Kampanju je osnovao predsjednik John F. Kennedy 1961. godine kao sredstvo kojim se omogućuje dobrotvornim organizacijama - lokalnim, nacionalnim i međunarodnim - da dođu u savezne urede i predstave se vladinim uposlenicima,'' kaže Vicki Brimmer, direktorica CFC kampanje u Vijeću ravnatelja za prijenos radio i TV programa.

Gospođa Brimmer i njeni asistenti otvorili su ovogodišnju kampanju pozvavši brojne dobrotvorne organizacije u sjedište Vijeća u zgradi Glasa Amerike u Washingtonu.

''Imamo životinje koje trebaju dom,'' najavio je jedan član Vijeća.

''Novac možete pokloniti preko Interneta,'' kaže žena koja nastoji udomiti mačke, i razdjeljuje ljudima adresu internetske stranice njene organizacije.

Cilj ovakvih događanja je informirati vladine uposlenike o udruženoj kampanji za donacije.

''Dokle god primam novac, mogu ga i dati, bez obzira na iznos. A, ako vam je dana mogućnost da odvojite jedan ili dva posto od plaće, jedan posto čak i od male svote već je nešto za one koji nemaju ništa,'' kaže Adeyemi Jimason, telekomunikacijski stručnjak u Glasu Amerike.

Gospodin Jimason dodaje da on i ostali uposlenici mogu donirati novac organizaciji koju sami odaberu.

Minimalni iznosi donacija su jedan dolar po dvotjednoj plaći svakog uposlenika, kaže Vicki Brimmer:

''Nastojimo svakome savjetovati da odaberu da im se donacije oduzimaju iz plaća jer je to, da tako kažem, najbezbolnije. A dobrotvorne organizacije to vole jer na taj način dobivaju redovite donacije tokom cijele godine.''

Claudia Lewis radi za dobrotvornu organizaciju Ronald McDonald House Charities koja omogućuje roditeljima mjesto gdje mogu prenoćiti dok su im djeca u bolnici. Ova organizacija također koristi putujuće klinike za pružanje osnovne zdravstvene skrbi onima koji je ne mogu priuštiti.

''Mnogi mi kažu da ne mogu napisati ček s velikim iznosom, no...sedam dolara na svaku dvotjednu plaću omogućuje do pet cjepiva u našoj putujućoj klinici,'' kaže Claudie Lewis.

A taj mali iznos može se poput grude snijega povećati do ogromnih brojki. 2013. godine kampanja CFC donirala je preko 200 milijuna dolara dobrotvornim organizacijama širom svijeta. To je najveća kampanja za prikupljanje novca u Sjedinjenim Državama, na radnom mjestu vladinih uposlenika. No, nije i jedina.

Svake godine Amerikanci doniraju preko dvije milijarde dolara u dobrotvorne svrhe putem kampanja za doprinose direktno iz plaća. U ovoj sezoni darivanja, mali iznos može biti od itekako velike pomoći.

Uposlenici savezne vlade doniraju novac dobrotvornim organizacijama tokom cijele godine
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

XS
SM
MD
LG