Linkovi

Održiva nuklearna fuzija uskoro moguća, tvrde znanstvenici


Prikaz nuklearne fuzije u Muzeju za prirodoslovne znanosti u Houstonu
Prikaz nuklearne fuzije u Muzeju za prirodoslovne znanosti u Houstonu

Znanstvenik Derek Sunderland: Otkrili smo da možemo održati struju na puno učinkovitiji način i u većoj količini nego konvencionalnim metodama provođenja struje.

Znanstvenici u Sjedinjenim Državama, Europi i drugdje eksperimentiraju s dvije vrste fuzijskih nuklearnih reaktora koji bi jednog dana mogli proizvoditi ogromnu količinu jeftine energije i napokon odvići svijet od ovisnosti o fosilnim gorivima. Američki tehnološki div Lockheed Martin tvrdi da će imati fuzijski reaktor u funkciji u sljedećih pet godina. A znanstvenici sa Sveučilišta Washington kažu da su na putu ka stvaranju održive fuzije.

Da budemo jasni, nuklearna fuzija nije apsolutno sigurna, ali je daleko sigurnija nego fisija, odnosno razbijanje atoma, u današnjim nuklearnim elektranama.

Fuzijski reaktor ne može eksplodirati, njegovo gorivo ne ostaje dugo radioaktivno, a on može biti neograničeni izvor energije, kaže profesor fizike sa Sveučilišta Washington, Thomas Jarboe:

''On nema nikakav ekološki otisak na Zemlji, ne stvara radioaktivni otpad niti stakleničke plinove. On je zapravo idealan izvor energije.''

Međutim, proces paljenja i fuzije zahtijeva stvaranje i održavanje uvjeta sličnih onima na površini sunca, ali u zatvorenoj komori.

Jednom kad počne proces fuzije, stvara se ogromna količina topline, koja je iskoristiva za stvaranje pare i okretanje turbina generatora u elektranama.

Znanstvenici danas vrše pokuse s nekoliko metoda fuzijskog paljenja.

Jedna od njih, nazvana ''tokamak,'' trenutno u izradi u Francuskoj, koristit će velike magnete s jakom provodljivošću koji će iznimno vruću plazmu držati u mjestu.''

Ali profesor Jarboe i njegov tim pokušavaju primijeniti drugačiji pristup: unositi električnu struju u samu plazmu, kako bi stvorili jako magnetsko polje. Znanstvenik Derek Sunderland kaže:

“Ono što smo ovim putem otkrili je da možemo održati struju na puno učinkovitiji način i u većoj količini nego konvencionalnim metodama provođenja struje koje se primjenjuju metodom tokamak.''

Profesor Jarboe kaže da bi građenje reaktora u punoj veličini, koji nazivaju ''dinomak,'' zahtijevalo puno manju količinu materijala nego reaktor tokamak:

“Zbog toga je reaktor puno jeftiniji jer postoji manje stijenki i manje zavojnica koje treba štititi.''

Znanstvenici nastavljaju s pokusima i trenutno izgrađuju veći reaktor dinomak koji će moći održati plazmu na učinkovitiji način. Osim toga, oni su uvjereni da će održivu fuziju biti moguće postići prije isteka ove generacije.

Održiva nuklearna fisija uskoro moguća, tvrde znanstvenici
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

XS
SM
MD
LG