Linkovi

Pentagon: Napredak u prijavama slučajeva seksualnog zlostavljanja u američkoj vojsci


Američki ministar obrane Chuck Hagel komentira izvještaj Ministarstva obrane o napretku u vezi prijava slučajeva seksualnog zlostavljanja u američkoj vojsci, 4. 12. 2014., u Pentagonu.
Američki ministar obrane Chuck Hagel komentira izvještaj Ministarstva obrane o napretku u vezi prijava slučajeva seksualnog zlostavljanja u američkoj vojsci, 4. 12. 2014., u Pentagonu.

Novi izvještaj američkog Ministarstva obrane koji je prošle godine zatražio predsjednik Barack Obama, pokazuje pad broja neželjenih seksualnih kontakata u američkoj vojsci tijekom protekle dvije godine. Međutim, kritičari tvrde da Pentagon još nije ni blizu rješavanja tog problema.

Odlazeći ministar obrane Chuck Hagel u četvrtak je rekao da je Pentagon postigao ''stvaran napredak'' u borbi protiv seksualnog napastovanja u američkoj vojsci, no da mora postići više:

''Pred nama je još dug put.''

Prema podacima iz Pentagona, anononimna anketa koja je objavljena u izvještaju, pokazuje pad of 26 tisuća slučajeva u 2012.-oj godini na ovogodišnjih 19 tisuća.

Međutim, ona je pokazala i porast broja prijava slučajeva seksualnog napastovanja.

''To je zapravo dobra vijest. Procjenjuje se da je prije dvije godine tek jedan u deset slučajeva bio prijavljen. Danas se prijavi jedan od četiri,'' rekao je ministar Hagel.

No, prijavljeni slučajevi uključuju žrtve koje su same u tajnosti zatražile pomoć. Takvi se slučajevi vojnim zapovjednicima i snagama za provođenje zakona ne prijavljuju i nitko ne bude kažnjeno gonjen.

Pukovnik Don Christensen bivši je glavni tužitelj američkog zrakoplovstva. Umirovio se i postao predsjednikom organizacije pod nazivom ''Zaštitite naše branitelje,'' kako bi javno govorio protiv nedostatka pravde za žrtve seksualnog zlostavljanja u vojnim redovima.

On kaže da statistike iz 2011. godine pokazuju da sve više žrtava prijavljuje zlostavljanja na tajni način:

''To pokazuje nedostatak povjerenja, ne to što tvrdi Ministarstvo obrane.''

Podaci također pokazuju da je preko 60 posto žena koje su prijavile da su bile seksualno zlostavljane u protekloj godini, iskusile neku vrstu osvete, često u obliku društvenog odbacivanja od strane svojih kolega.

Don Christensen kaže da je od 19 tisuća seksualnih zlostavljanja u vojsci protekle godine, samo u 175 slučajeva došlo do osude počinitelja:

''Počinitelj zna da vjerojatno neće biti sudski gonjen i da, ako dođe do suđenja, vjerojatno neće biti osuđen. A žrtva zna da će, ako kaže da je bila zlostavljana, naići na osudu društva.''

Podaci su naišli na različite reakcije zakonodavstvenika koji inzistiraju na reformi načina na koji se vojska nosi sa seksualnim napadima, nakon što je nekkoliko medijima pokrivenih incidenata šokiralo javnost.

Senatorica Clair McCaskill komentirala je:

''Kao prvo, slučajeva seksualnog zlostavljanja još uvijek ima previše. A kao drugo, moramo više učiniti protiv društvenog osuđivanja i osvete.''

A senatorica Kelly Ayotte je rekla:

''Činjenica da je broj slučajeva opao, a prijava porastao, je vrlo važna, jer je ovaj tip kriminaliteta prečesto bivao u sjeni.''

Neki senatori, uključujući Kristen Gillibrand iz New Yorka, obećali su se da će se zalagati za nove zakone koji bi uklonili optužbe za seksualno zlostavljanje iz vojnog lanca zapovjedništva i povjeriti ih u ruke neovisnih odvjetnika.

Pentagon: Napredak u prijavama slučajeva seksualnog zlostavljanja u američkoj vojsci
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

XS
SM
MD
LG