Linkovi

John Kerry: Ne bojimo se ISIL-a


Američki državni tajnik John Kerry predsjedat će u Bruxellesu sastankom predstavnika zemalja čije snage su uključene u koaliciju za borbu protiv Islamske države Iraku i Siriji.

Na forumu u Washingtonu, pred odlazak u Bruxelles, gospodin Kerry je rekao da su lideri Islamske države pretpostavili da će svijet biti previše zastrašen da im se suprotstavi:

''Da budemo jasni: mi se ne bojimo. Vi se ne bojite. Naši prijatelji i partneri se ne boje. ISIL je itekako u krivu.''

Zračnim udarima koalicije pod vodstvom Sjedinjenih Država militanti Islamske države bili su prisiljeni da napuste neke od položaja u Iraku i Siriji.

U Bruxellesu, američki državni tajnik će, zajedno s više od 60 koalicijskih partnera, razgovarati o daljim naporima da se nanese poraz militantima, kaže glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki:

''To je prilika da pogledamo kako stvari trenutno stoje, i da prodiskutiramo što bi trebalo biti sljedeći korak, te ažuriramo podatke o situaciji u svakoj zemlji.''

Na tom skupu trebalo bi se razgovarati o predupređivanju načina na koji Islamska država pridobija svoje sljedbenike, smatra profesorica diplomacije na univerzitetu Georgetown Cynthia Schneider.

''Želim naglasiti da korijen uzroka ne leži toliko u ideologiji koliko u siromaštvu i nedovoljnom broju mogućnosti za napredovanje u životu.''

Koaliciji je potreban plan kojim će se jasno definirati načini na koje će Iračani voditi borbu protiv Islamske države unutar Iraka, kaže profesor, ekspert za rješavanje sukoba Daniel Serwer.

''Postignut je mali, ali dragocjeni napredak protiv ISIS-a u Iraku. Ograničen je najviše zbog nesposobnosti i nedovoljne obučenosti iračkih snaga sigurnosti.''

Gospodin Serwer kaže da bi državni tajnik Kerry morao inzistirati na većoj pomoći Turske u borbi protiv militanata u Siriji:

''Pravi pristup tome bio bi sporazum između Turske i Sjedinjenih Država za uspostavu zaštićenog i oslobođenog područja unutar Sirije.''

Međutim, Daniel Serwer dodaje da ni Sjedinjene Države niti Turska nisu spremne poduzeti korake kako bi postigle taj cilj.

XS
SM
MD
LG