Linkovi

Obama i imigracija: reakcije na izvršnu uredbu


Obama i imigracija: reakcije na izvršnu uredbu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Mnogi Hispanici pozdravljaju najavu predsjednika Obame da će zaštititi milione ilegalnih stanovnika Sjedinjenih Država od deportacije. Kako iz Los Angelesa javlja Mike O'Sullivan, mnogi imigranti su bili okupljeni pred televizorima da gledaju uživo govor - neki su sretni, drugi imaju izvjesne rezerve.

Odluka predsjednika Obame pružit će privremeno olakšanje za i do 5 miliona ljudi koji žive u Sjedinjenim Državama ilegalno.

"To ne garantira državljanstvo, niti pravo na neograničeni ostanak, niti se nude beneficije koje uživaju državljani. Samo Kongres može pružiti tako nešto. Sve što mi kažemo je: nećemo vas deportirati," rekao je predsjednik Obama.

Predsjednik je zaobišao Kongres, te koristi svoje izvršne ovlasti. Kritičari njegov potez nazivaju amnestijom za one koje su prekršili zakon. Obama kaže da masovna amnestija nije fair, ali to nije niti alternativa: "Masovna deportacija je podjednako nemoguća i suprotna našem karakteru. Ono što ja opisujem je odgovornost i zdravorazumski srednji put."

Dvadeset-trogodišnja Diana Ramos, rođena u Meksiku, kaže da će uredba pomoći njenim roditeljima, koji su u zemlji ilegalno, ali imaju djecu koja su američki državljani. To ih kvalificira za ublažavanje statusa po predsjednikovom planu: "Našoj obitelji to donosi velike nade da više nećemo morati živjeti u strahu."

Pilar Galvez, američka državljanka rođena u Salvadoru, kaže da će uredba pomoći mnogima koji su došli u Sjedinjene Države iz njene rodne zemlje: "Sretna sam da Obama to radi za obitelji koje teško rade da bi pružile boljitak svojim obiteljima i da čine dobro i Sjedinjenim Državama."

U Houstonu, Jesus Mejia, imigrant iz Gvatemale, je sretan zbog uredbe: "To je dobro. To je ljudski da se razumije situacija imigranata, jer smo mi ovdje došli ne zato što nam se htjelo nego iz nužne potrebe."

Tereza, američka državljanka iz Ekvadora, pita se, međutim, da li predsjednik odlaže trajno rješenje time što ne radi zajedno s Kongresom: "Oni bi se, obje strane, trebali slagati kako napraviti nešto što će koristiti mnogima."

Nju također brine da će u zemlji ostati ilegalni imigranti povezani s kriminalom.

Predsjednik Obama kaže da njegov plan udružuje jaču kontrolu granice sa deportacijom kriminalaca.

Kongresni Republikanci izražavaju zgražanje predsjednikovim potezom i optužuju ga da prekoračuje svoje ovlasti.

Xiomara Corpeno, iz Koalicije za ljudska prava imigranata Los Angelesa, naziva predsjednikov potez važnim korakom, ali kaže da trajno rješenje mora učiniti više: "Znamo da ono mora biti dvostranačko. Republikanci se trebaju probuditi i shvatiti da ako žele uključiti svakoga u ovoj zemlji, onda moraju usvojiti zakon o reformi imigracije."

Predsjednik Obama kaže da se nada da će se to dogoditi. Republikanci u Kongresu kažu da bi to sada moglo biti teže.

Obama i imigracija: reakcije na izvršnu uredbu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

XS
SM
MD
LG