Linkovi

Korijeni Putinove popularnosti: nacionalizam i 'imitacija masovne podrške'


Korijeni Putinove popularnosti: nacionalizam i 'imitacija masovne podrške'
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

Ekonomija Rusije je bila u problemima i prije nego što su ju pogodile zapadne sankcije zbog aneksije Krima od Ukrajine. Unatoč silaznom trendu, popularnost predsjednika Vladimira Putina dostigla je rekord na valu nacionalističkog žara. Ali, kako iz Moskve izvješćuje Daniel Schearf, analitičari kažu da će ta popularnost opasti.

Vrijednost ruske monete, rublje, na povijesno je niskoj razini nakon što zapadne sankcije i pad cijena nafte uzimaju danak na ekonomiju. Ali, otkako je Rusija anektirala Krim od Ukrajine, popularnost predsjednika Vladimira Putina je iznad 80 posto.

Poticaj njegovoj popularnosti došao je u pravo vrijeme, kaže Lev Gudkov, neovisni anketar javnog mišljenja. "Putinova popularnost je opadala od augusta, septembra 2008., kada je bila na vrhuncu tokom rusko-gruzijskog rata, sve do januara ove godine, kada je bila najniža."

Gudkov kaže da Putin jaše na valu nacionalističke euforije i 'imitaciji masovne podrške'. "Kako stvari stoje, konkurencija je potisnuta, mas-mediji su pod jakom cenzurom, Duma, ruski parlament, se ocjenjuje vrlo negativno kao tijelo koje je totalno ovisno o Putinu i vladi, ne kao parlament nego kao skup lobista koji zastupaju interese utjecajnih grupa. I tako, manipulacijom javnim mišljenjem, oni stvaraju imitaciju masovne podrške."

Putinovi pristalice kažu da je on, suprotstavivši se Zapadu, obnovio status Rusije na svjetskoj sceni.

Ruski predsjednik kaže da su samoproglašeni pobjednici u Hladnom ratu ignorirali Rusiju i preoblikovali svijet u skladu s njihovim potrebama i interesima. "Naravno da su sankcije smetnja. Oni nam pokušavaju naštetiti tim sankcijama, blokirati naš razvoj, gurnuti nas u političku, ekonomsku i kulturnu izolaciju, drugim riječima: natjerati nas u nazadnjaštvo," rekao je Putin.

Analitičar kompanije RusEnergy Mikhail Krutikhin kaže su sankcije natjerale oko trećinu klijenata te naftno-plinske kompanije da odustanu od ugovora u Rusiji. Ali, on također ističe da je anti-zapadni ton vezan uz cijenu nafte, najvažnijeg izvoza Rusije, koji donosi polovinu vladinog budžeta. "Mislim da što su više cijene nafte, to su strastveniji pristalice gospodina Putina i nacionalistička retorika je mnogo glasnija. Čim cijene nafte i plina odu dolje, mislim da se i Putinova popularnost i takva retorika smanjuju."

Odgovor ruskog predsjednika na sankcije bila je zabrana uvoza zapadne hrane što povećava troškove za potrošače.

Analitičari kažu da se već vide znakovi da patriotska euforija i propaganda Kremlja blijede kako ekonomski problemi tjeraju ljude da svoju situaciju i izglede procjenjuju mnogo realističnije.

XS
SM
MD
LG