Linkovi

SAD: Ponovno razmatranje bolničkih protokola nakon dijagnoze ebole kod medicinske sestre u Dallasu


U Dallasu je od ebole oboljela 26-godišnja medicinska sestra Nina Pham, koja je njegovala Thomasa Erica Duncana, oboljelog od ebole koji je umro prošli tjedan. Pod promatranjem je još 48 bolničkih djelatnika koji su ili njegovali ili bili u kontaktu s Duncanom.

Američka medicinska zajednica ponovno razmatra i pooštrava protokole za otkrivanje i zadržavanje virusa, dok zvaničnici širom svijeta izražavaju rastuću uzbunu oko te smrtonosne bolesti.

Stručnjaci za opasne materijale očistili su stan medicinske sestre u Dallasu kod koje je pozitivno testiran virus ebole. Susjedi su uplašeni. "Definitivno je zastrašujuće biti u Dallasu," kaže jedna susjeda.

Zaštitna oprema i rigorozni bolnički protokoli, zamišljeni da spriječe prenos virusa, očigledno su zatajili, izazvavši mnoga pitanja, ali malo odgovora. Direktor Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Thomas Frieden ne može isključiti otkrivanje daljnjih slučajeva. "Očito je došlo do propusta u protokolu. Znamo iz višegodišnjeg iskustva da je moguće njegovati oboljele od ebole sigurno, bez opasnosti po medicinsko osoblje. Ali, isto tako znamo da je to teško, da čak i jedan jedini propust može rezultirati kontaminacijom."

Dok se upiru prsti u razne moguće krivce, dolazi i žalba Američkog udruženja medicinskih sestara. Katy Roemer kaže da sestre ne dobivaju sve informacije koje im trebaju da bi se zaštitile. "Kada se sestre zaraze, njih se krivi da nisu slijedile protokole. To neće ići."

Glavni američki aerodromi su pojačali procedure zdravstvenog skrininga putnika koji dolaze iz Afrike. To možda neće biti dovoljno, smatra republikanski kongresmen Michael McCaul, koji ne isključuje privremenu obustavu izdavanja viza u nekim dijelovima Afrike. "Američki narod je s pravom zabrinut. Brinu jer je virus ebole nevidljiva prijetnja, udaljena samo jedan let avionom od naših obala."

No, panika je bezrazložna i odmaže, smatra dr. Ian Smith, iz Svjetske zdravstvene organizacije. "Strah od zaraze se proširio svijetom mnogo brže od samog virusa."

Među rastućom zabrinutosti, moguća dobra vijest: ruski zdravstveni zvaničnici kažu da su razvili cjepivo protiv ebole koje je spremno za testiranje.

XS
SM
MD
LG