Linkovi

Regrutiranje u ISIS: Realnošću protiv ekstremističke propagande


„...Moramo koristiti ekstremne akte nasilja da ideologiju militanata Islamske države Irak i Sirija pokažemo u punoj surovosti, da je ogolimo...“

Vlade mnogih zapadnih zemalja traže načine kako da što efikasnije spriječe svoje državljane da se pridruže militantima i ekstremistima Islamske države Irak i Sirija, a takođe i kako da osujete povratak u matične države onih koji su se već pridružili da ne bi tu, na domaćem tlu, pokušali da organiziraju i izvode terorističke napade. Istovremeno, brojni eksperti za terorizam, ekstremizam i fanatizam pokušavaju razjasniti oblike indoktrinacije i motivacije koje utiču na ljude iz zapadnih, visoko ekonomski i demokratski razvijenih zemalja, da se pridruže militanstima Islamske države.

Militanti, borci za Islamsku državu, vlastitu propagandu najsnažnije šire svijetom brojnim video-snimcima čija je osnovna šutina romantizirana verzija borbe za njihove ideale. Pažljivo odabrana muzika i dobro režirani prizori u kojima predočavaju snagu, brojnost, borbene vještine i spremnost, za mnoge muslimane u zapadnim zemljama su prizori koji ih podstiču da se pridruže, da budu, kako se poručuje u tim video-snimcima, dio novog svijeta u kojem će i oni biti sve ono što nisu u zemljama u kojima žive.

Činjenica je da se muslimani, ponajviše mladi, u zapadnim zemljama osjećaju isključenim iz mnogih tokova i aktivnosti u zajednicama u kojima žive.

Na razbijanju takvog osjećaja moraju djelovati zajedno i vlade i zajednice muslimana, ističe Omar el-Hamdoun, predsjednik Asocijacije muslimana Britanije:

"Mnogo je oblasti i oblika djelovanja u rješavanju izazova sa kojima se svakodnevno suočavamo. Droga, kriminal, obrazovanje, zapošljavanje... I moramo ih, te izazove, rješavati, ali ne na način da se muslimani osjećaju isključenim."

Osjećaj isključenosti je plodno tlo za regrutiranje u militantne i terorističke grupe naglašava Gabrielle Rifkind, psiholog i ekspert za konfliktna osjećanja Istraživačkog instututa Oxford, i dodaje:

"Militanti te koji se osjećaju isključenim hrane svojom propagandom i primamljivim snovima i vizijama. I mnogi, nakon što budu regrutirani, vrlo brzo se osvijeste užasom u kojem se nađu."

Mnogi eksperti smatraju da su samo mali broj mladih iz zapadnih zemalja koji se pridružuju militantima Islamske države istinski ideološki radikalisti. Većina njih zapravo misli da se na taj način mogu samopotvrditi i dokazati vlastiti dignitet.

Analitičarka londonskog Kraljevskog koledža Brooke Rogers o tome kaže:

"Oni se, u suštini, pitaju šta zaista znači biti musliman. I idu tražiti odgovor. A mnogo je militantnih grupa koje im nude izazovne, fabricirane, odgovore. Mi moramo biti mnogo aktivniji i pružati objektivne i realne odgovore."

To je strategija koja traži dugo vrijeme. Kratkoročno, opasnost daljneg pridruživanja militantima Islamske države i, još više, opasnost da bi na hiljade onih koji su pasošima zapadnih zemalja otišli u Irak i Siriju, mogli da se vrate na Zapad i planiraju, organiziraju i izvode terorističke napade podstakla je predstavnike zemalja, članica Vijeća sigurnosti da tokom nedavnog zasjedanja Generalne skupštine svjetske organizacije usvoje rezoluciju koja sve zemlje-članice Ujedinjenih nacija obavezuje na sprečavanje i kažnjavanje pokušaja pridruživanja militantima Islamske države.

Povratnicima sa ratišta u Iraku i Siriji trebalo bi pružiti novu priliku, smatra Gabrielle Rifkind:

"Bilo bi mudro ne-demonizirati ih nego im pomoći da se vrate u matične zemlje. To su ljudi sa kojima treba raditi, podržati njihov povratak u sredine iz kojih su otišli. Oni nam mogu pomoći identificirati motive pridruživanja i ono što je, i one koji su, stvarna prijetnja."

Ekstremno nasilje najekstremnijih pojedinaca i grupa Islamske države takođe treba koristiti kao način borbe protiv regrutiranja, dodaje analitičarka Brooke:

"Mislim da smo u ovom trenutku na prekretnici. Moramo koristiti ekstremne akte nasilja da ideologiju militanata Islamske države pokažemo u punoj surovosti, da je ogolimo, da njihovu propagandu učinimo mnogo manje atraktivnom za sve one koji pomišljaju da im se pridruže."

Garancija da će pridruživanje državljana zapadnih zemalja militantima Islamske države biti smanjeno i potpuno zaustavljeno nema. Bajke o novom, muslimanskom, svijetu za koji se bori ISIS i koju će voditi muslimani biće mamac za mnoge mlade ljude.

Regrutiranje u ISIS: Realnošću protiv ekstremističke propagande
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

XS
SM
MD
LG