Linkovi

SAD: U dodatnih 5 saveznih država dozvoljen brak osoba istog spola


Prava na brak osoba istog spola su dobila dodatni podsticaj u Sjedinjenim državama, nakon što je vrhovni sud odlučio da poništi odluke nižih sudova o zabrani takve vrste braka u pet američkih saveznih država. Kako izvještava naš novinar Michael Bowman, većina saveznih država trenutno već dozvoljava osobama istog spola da stupe u brak, ili se očekuje da će uskoro početi davati takve dozvole.

Sreća i zadovoljstvo su se mogli vidjeti u sudnici u Arlingtonu u Virginiji, koja sada po prvi može izdavati dozvole za brak osobama istog spola.

Diane Ullius i Rhonda Buckner su stupile u brak u Kanadi i raduju se što će njihov brak biti priznat u njihovoj rodnoj saveznoj državi.

Toliko smo uzbuđene, kaže Rhonda.

Dobile smo svoje pravo. Ljudi su dugo vremena radili kako bi se priznalo da je jednakost jednakost, da je pravda - pravda , kaže Diane.

Savezne države Virginia, Indiana, Wisconsin, Oklahoma i Utah će se pridružiti 19 država koje već priznaju brak osoba istog spola. Do ovakvog razvoja događaja dolazi nakon odluke vrhovnog suda da se dalje ne razmatraju odluke nižih sudova koji su svi uspostavili zabrane na brak osoba istog spola - i koje su poništene. Profesorica prava na univerzitetu Georgetown Nan Hunter kaže:

Nije bez presedana da Vrhovni sud kaže: U redu, ako ste se svi složili o nečemu, a niste nas ni pitali, onda nema potrebe da se mi miješamo.

Zagovornici prava osoba istog spola kažu da su odnijeli djelimičnu pobjedu. Darlene Nipper.

Odluka znači da se zemlja kreće u pravom smjeru, ali i da pred nama predstoji dodatni posao. Vjerovatno će 60% Amerikanaca živjeti u saveznoj državi gdje je sloboda stupanja u brak legalna. Ali to je i dalje manje od 100%, kaže Darlene Nipper.

Socijalno konzervativne grupe kažu da se time dodatno krši koncept tradicionalnog braka i osuđuju odbijanje vrhovnog suda da, barem do sada, zauzme stav po pitanju legalnosti braka osoba istog spola. Chris Gacek radi za Vijeće za istraživanje obiteljskih pitanja.

To će biti jedna od najvećih crnih mrlja u istoriji suda. Ako oni žele redefinirati brak i nametnuti kulturnu revoluciju u Americi, onda moraju odlučno poduzeti akciju, kaže Chris Gacek.

Mnogi pravni eksperti vjeruju da je pravo na brak osoba istog spola u cijeloj zemlji neizbježno.

Mislim da je samo pitanje vremena prije nego osobe istog spola budu u mogućnosti stupati u brak bilo gdje u Sjedinjenim državama, kaže Nan Hunter.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju postepeno povećanje podrške za brak osoba istog spola, s obzirom da su neka nova istraživanja ukazala su pristalice takvog braka u maloj prednosti.

XS
SM
MD
LG