Linkovi

Obama: Ebola prijeti svijetu


Američki predsjednik Barack Obama na Generalnoj skupštini UN-a. 24.septembar 2014.
Američki predsjednik Barack Obama na Generalnoj skupštini UN-a. 24.septembar 2014.

Svijet ne čini dovoljno da spriječi širenje ebole u Zapadnoj Africi, poruka je američkog predsjednika Barakcka Obame.

Bilo je to ozbiljno upozorenje američkog lidera, koji je rekao da da ebola predstavlja bezbjednosnu prijetnju za region Zapadne Afrike kao i potencijalnu prijetnju ostatku svijeta.

Obama je dodao da samo dobre namjere nisu dovoljne za savladavanje epidemije kobnog virusa od kojeg umiru hiljade ljudi.

"U vrijeme kada regionalna kriza može brzo da preraste u globalnu prijetnju, zaustavljanje ebole je u interesu cijelog svijeta", rekao je američki predsjednik.

Američki zdrastveni zvaničnici upozoravaju da bi ova zaraza mogla da pogodi više od milion ljudi već početkom iduće godine. Direktorka Svjetske zdravstvene organizacije, Margaret Čan je na skupu UN-a istakla da virus nastavlja da se širi “bez ozbira na sve dosad preduzete mjere".

Obama je prije govora najavio da će SAD izdvojiti milijardu dolara za borbu protiv ove bolesti.

Obraćajući se afričkim i drugim svjetskim medicinskim stručnjacima, Obama je rekao da SAD ne mogu same da se bore protiv širenja ebole.

"I dalje postoji veliki jaz između toga gdje smo i onoga gdje bi trebalo da budemo", rekao je Barak Obama.

U poruci svjetskim liderima, predsednik SAD je poručio da preuzete obaveze moraju da se ispune i konkretna pomoć mora da bude pružena - uključujući vazdušni transport, zdravstvene radnike i medicinsku opremu i ekspertizu.

XS
SM
MD
LG